25-04-11

De economische wereld

Het eerste trimester van het jaar wordt economisch onder de loep genomen. De start is altijd belangrijk, het geeft moed om verder te gaan. De data van de Verenigde Staten en van Engeland, geven lichte verschijnselen van optimisme. Hun parameter is de barometer van de geindustrialiseerde landen. De grondstoffen zijn dan wel wat minder, economische gezien, toch is het Bruto Nationaal Product van de USA en Engeland licht stijgend. De grondstofprijzen stegen en bereiken hoge limieten, maar zelfs Ben Bernanke van de Federale Reserve in de Verenigde Staten, zegt dat dat maar tijdelijk zal zijn. Deze prijsstijging is belangrijk voor de groei van de geindustrialiseerde landen die grondstoffen moeten invoeren en betalen, en hun prijzen van de afgewerkte producten aan deze grondstofprijs koppelen.

Er is nog steeds een hoog werkloosheidscijfer in de Verenigde Staten, maar Obama wil en blijft er aan werken. Experten zeggen dat het een tijdelijk fenomeen is dat bijna op zijn laatste is. Het tij gaat keren, dat geloven verschillende economisten, waaronder JP Morgan en de Standard&Poors.

Er wordt positief uitgekeken naar de speech van Bernanke op  27 april.

"Communicatie is belangrijk voor de Federale Reserve van de Verenigde Staten," zegt Komileva, economist,"de FED, zeker in tijden zoals deze, moet de wereld moed in spreken. Het is belangrijk dat Bernanke anticipeert op de economie en de speculanten de pas afsnijdt."

 

De economisten zijn zeker dat de FED een gebalanseerde balans zal voorleggen in juni. En dan kijkt men naar de Bank van Engeland. Ook zij leven met de druk van de FED van de USA. Zij zien de inflatie terug de kop opsteken, en toch zijn ze positief. Het is allemaal maar tijdelijk, klinkt het.

Obama wil dat iedereen zijn boodschap echt wel goed hoort, hij zegt dat er besparingen moeten gebeuren maar niet met een hakbijl, wel met een scalpel, voorzichtig en zeker niet in de sectoren die veel arbeidsplaatsen zal elimineren.
"We moeten fiscaal besparen maar dat wil zeker niet zeggen dat we moeten besparen in jobs. We moeten juist werk maken om blijvend jobs te creeeren en zeer creatief te werk gaan."

Het enige dat de economie een beetje toe afwachten is Japan, wat zal de impact van de aardbeving zijn op de rest van de economische wereld? De Japanse Bank wil in de komende weken zeker een update geven van zijn inflatiegraad maar ze blijven positief.

08:01 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.