02-04-11

Bedrijf starten met Branson

De baas van Virgin, Richard Branson, is steeds een buitenbeentje geweest. Als miljonair werkt hij net als iedereen aan de wereld en zijn omgeving. Het enigste verschil is dat hij veel meer geld heeft dan een doorsnee persoon, wat enkel wil zeggen dat hij meer kansen heeft om er iets aan te doen. Hij zet nu zijn tanden in een organisatie die jonge ondernemers in Engeland wil helpen starten.

Kleine en bewust enthousiast gekozen bedrijven zijn een weldaad voor de economie en de maatschappij, zo zegt, weet en beweert hij. Zij geven ook aan veel mensen een eerlijke job. Om hen een riem onder het hart te steken, is het nodig dat er een economie gecreeerd wordt, waar ze kunnen in openbloeien, is zijn strategie. Hij geeft op zijn website 5 tips aan nieuwe ondernemers.

Nieuwe ondernemers overal ter wereld zouden deze gouden regels in het oog moeten houden:

1.

Omring je met betrouwbare mensen met talent. Diploma's zijn daarvoor niet nodig. Het opzetten van een bedrijf is een slopend werk. Het vraagt veel geduld en energie. Het gaat makkelijker wanneer je je omringt met mensen die je liggen en die je vertrouwt.

 

2.

Je moet jou idee een plaats geven in de markt. Het product of de dienst die je wil geven zal je iets verschillend moeten verkopen, wees creatief, origineel. Plak aan die creativiteit ook kwaliteit, soms is dat al voldoende om anders te zijn dan anderen. Meng daar een goede dosis transparantie en eenvoudigheid in, dat je klanten duidelijk zien wat ze krijgen of kunnen verwachten, dat schept ook vlug vertrouwen.

3.

Timing is belangrijk. Op de juiste tijd met het juiste product. Een bedrijf beginnen in recessie is niet onmogelijk, het zorgt er juist voor dat er bepaalde dingen die je nodig hebt goedkoper zijn. Profiteer daarvan.

4.

Er zijn nu grote en competetieve bedrijven die de markt bijna volledig in de hand hebben. Toch is er altijd ruimte voor kleine bedrijven die flexibel zijn, die jong en enthousiast zijn. En vandaag is dat zeker zo.

5.

Vele ondernemers haken te vlug af. Doorzetting is belangrijk, ook al zit je op je kniën, soms gaat het dan pas de hoogte in, als je denkt dat je verloren hebt, maar toch nog dat sprankeltje hoop hebt dat je doet verderzetten, dat is vaak de juiste brandstof voor een startend bedrijf.

Toen ik de Virgin Atlantic uit de grond stampte, zat heel de groep bijna aan de grond. We hadden 6 maanden gewerkt als gekken om de eerste vlucht van Londen naar Newark te laten vertrekken, en het was een succes. Toen ik terugkeerde van de eerste vlucht, zat mijn toenmalige bankmanager op mijn stoep. Hij kwam me vertellen dat we de eerste vlucht niet zouden rondkrijgen omdat de bank de uitbreiding van mijn krediet niet had toegestaan om de nieuwe airline te financieren.

Wacht niet op hulp van buitenaf, werk op je eigen ritme en je eigen plan achterna, neem geen risico's die afhangen van anderen, neem je eigen risico's.

 

De commentaren zijn gesloten.