12-03-11

Salaris

Het woord salaris is afkomstig van het zout dat de Romeinse soldaten kregen als soldij. Zout was in die tijd een luxeproduct. Vandaar ook de uitdrukking: een salaris opstrijken. Een loon, salaris, maandgeld, soldij..is de tegenprestatie voor arbeid. Het is te zien als een vorm van ruilhandel, arbeid en loon worden tegen elkaar geruild.


OMAHA (AFN) - De rijkste belegger ter wereld ziet opnieuw af van een loonsverhoging. De Amerikaan Warren Buffett heeft vorig jaar een bescheiden loon van 100.000 dollar (ruim 70.000 euro) ontvangen, net als de afgelopen 29 jaar. Hij wil ook de komende jaren geen opslag. Dat blijkt uit de uitnodiging voor de aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft hard uitgehaald naar falende topmannen op Wall Street.

Buffett heeft in het verleden scherpe kritiek geuit op buitensporige beloning van managers. Tijdens de kredietcrisis viel hij vooral uit naar bankmanagers, die bonussen kregen ondanks slechte prestaties.

Van zijn jaarloon betaalt Buffett zelfs nog 50.000 dollar terug, wegens privételefoontjes en portokosten.

Bovenop zijn loon krijgt Buffett wel 350.000 dollar om bewakers te betalen. Ook ontvangt hij 75.000 dollar voor zijn bestuurswerk bij de Washington post, waarin hij aandelen heeft. Deze bijbaan geeft de 80-jarige echter in mei op.

Ook al heeft Buffett eigenlijk geen salaris nodig gezien hij een van de rijkste mensen is van deze aardbol, is dit een symbolisch gebaar. Een salaris is een recht, als je werkt is het normaal dat iemand die daar vruchten van draagt in economische zin, je betaalt. Buitensporige salarissen zijn dan weer geen recht zeker niet als je niet presteert. Samen met Slim, miljonair uit Mexico, en Bill Gates geeft hij grote happen van zijn inkomen uit privekapitaal aan goede doelen.

lees ook

13:27 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.