08-03-11

Geniet ervan vrouwen!

Een gelukkige dag aan alle vrouwen van heel de wereld. Dat is een grote wens. De redactie gaat deze dag allesinds vieren. De mannelijke redactieleden blijven op post, maar wij vrouwen vliegen er vandaag in. We hebben geluk, het is een vrije dag in Argentinie, voor carnaval, maar dat laten we niet aan ons hartje komen. Wij beelden ons in dat het voor ons is. We laten u, lezers, in goede handen van de koffieboy en de stressmanager. Wel nog even een kleine greep uit wat vrouwen voor deze wereld betekend hebben en nog betekenen. Zet al de vrouwen rond om jullie vandaag maar stevig in de bloemetjes, we verdienen het! Maar we laten jullie niet aan jullie lot over, een greep uit vrouwen op het internet.


In 1999 vond Randice Lisa Altschul de mobiele telefoon uit. Zij schreef het patent op haar naam van de eerste gsm. Het was de eerste gsm met 60 minuten beltijd en handvrije bediening. Deze gsm moest je wel weggooien als je belkrediet op was.


Docter Patricia Bath was een oogarts uit New York en zij schreef haar naam onder het patent van ooglensimplantaten tegen cataract met laseroperatie.


Actar 911, is de mannequin waarop hulpverleners oefenen voor eerste hulp bij hart en long deficientie. Deze pop werd uitgevonden door Dianne Croteau in 1989.

 

Eliane Gubin, Belgische historicus, schreef een werk over de positie van de vrouw in de eerste en tweede wereldoorlog. Ze zegt dat deze gebeurtenissen de Belgische vrouw ten goede is gekomen. België was bezet gebied en dat betekende dat vrouwen niet, zoals in Engeland en Frankrijk het geval was, werden gemobiliseerd om de arbeid van mannen in de fabrieken waar te nemen; integendeel: de mannen kwamen en masse werkloos thuis te zitten en vrouwen die een baan hadden werden onder druk gezet die op te geven ten gunste van de mannen. Het huishouden werd, net als het dat in Nederland in de jaren '40-'45 was, een veeleisende klus. Maar een klus die nu plots ook de heren bezighield: “Niet eerder waren er zoveel mannen met manden of boodschappennetjes op straat.” Wat had dit nu later voor gevolgen? Heel interessant is: een blijvend verlaagd geboortencijfer. Ondanks alle moeite van de Katholieke Bond voor Groote Gezinnen, een verbod op voorbehoedmiddelen (1923) en steeds meer wettelijke beperkingen van de vrouwenarbeid, hielden de meeste Belgische gezinnen tijdens het interbellum het bij hooguit twee kinderen. Zoals Gubin terecht opmerkt, kan dat nooit alleen een vrouweninitiatief zijn geweest.

Vanaf het academiejaar 2007-2008 krijgen om de twee jaar drie jonge vrouwen elk een Belgische doctoraatsbeurs van 30.000 euro om aan wetenschappelijk onderzoek te doen. Dat is het resultaat van een samenwerkingsprotocol tussen cosmeticamerk L'Oréal en Unesco, dat maandag ondertekend werd.

Op het internet vonden we ook een document over...de analyse van de personele ondervertegenwoordiging van vrouwen en etnische minderheden aan de Erasmus Universiteit.

Documentindex

Elke kennis is in de omgeving en in de tijd geplaatst. Dat lokaliseert de objectiviteit van iedere onderzoeker. Er bestaat geen plaatsonafhankelijk standpunt. Daarom is het van belang ook de expliciete inbreng van vrouwen en etnische minderheden te integreren in de wetenschap om een meer complex beeld en dus beter inzicht te krijgen.


Anne Catherine Albertine Isala Van Diest werd geboren te Leuven op 7 mei 1842 in een welgesteld doktersgezin met zeven kinderen. Isala groeide op in een ruimdenkende omgeving. De meisjes kregen dezelfde opvoeding als de enige jongen. De kinderen Van Diest mochten regelmatig mee op reis met hun moeder, wat hun blik op de wereld verruimde. Al jong werden ze beïnvloed door de Britse progressieve kringen waar hun moeder Elisabeth Génie vaak contact mee had. Hun vader was sociaal voelend en zag zijn werk als een roeping. Isala spiegelde zich waarschijnlijk aan hem.

Isala Van Diest stond erg geïsoleerd als eerste en enige vrouwelijke arts in België. Ze was oorspronkelijk van plan om meteen na haar studies een dokterspraktijk te beginnen in Groot-Brittannië. Ze kende het land goed en de Britten keken niet meer vreemd op van een vrouw als dokter. In 1866 was pionier dokter Elisabeth Garrett Anderson er al gestart met een medisch consultatiebureau, dat later omgevormd werd tot het New Hospital for Women. Daar werkte Isala Van Diest in 1880 een aantal maanden. In 1882 keerde ze terug naar België, maar haar Zwitsers diploma werd niet zomaar erkend. Zo was ze verplicht om bijkomende examens af te leggen. Ze volgde daarom verloskunde en chirurgie aan de ULB, die vanaf 1880 vrouwelijke studenten toeliet.

In 1884 vestigde Isala zich definitief in Brussel. Eerst werkte ze als arts voor Le Refuge, een toevluchtsoord voor voormalige prostituees. Op 27 november 1884 verscheen in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit dat Isala Van Diest  toelating gaf om als eerste vrouw het beroep van arts uit te oefenen in België. Zes jaar later zou de wet op de toekenning van de academische graden (10 april 1890) vrouwen definitief toegang verschaffen tot het beroep van arts of apotheker.

Vanaf 1886 begon Isala Van Diest geleidelijk aan een eigen praktijk uit te bouwen in Brussel. Ze moest opboksen tegen heel wat vooroordelen van patiënten en collega's. In het begin behandelde ze meer buitenlandse patiënten dan Belgen, vooral Britten en Amerikanen. Het duurde tot 1890 voor ze meer Belgische patiënten had. Isala verzorgde meestal vrouwen en kinderen, omdat ze vond dat vrouwen beter af zijn met vrouwelijke artsen.

 

 

Hildegard van Bingen (Bermersheim, bij Alzey, Midden-Duitsland, 1098 – Rupertsberg, 17 september 1179) was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, muziekcompositie, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij was de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is.

 

Camille Claudel (Fère-en-Tardenois, 8 december 1864 - Montdevergues, 19 oktober 1943) was een Frans beeldhouwster. Zij speelde een grote rol in het leven van de beeldhouwer Auguste Rodin. Camille Claudel werd geboren op het Franse platteland van Aisne. Ze was de oudste zuster van de Franse dichter, dramaturg en diplomaat Paul Claudel.

Vrouwen in de politiek

08:38 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.