05-03-11

Rente omhoog?

De Euro klom een beetje hoger, toen Trichet, directeur van de Europese Centrale Bank, de politiekers waarschuwde voor het inflatierisico. Volgens hem moeten de politiekers ernstig de broeksriem aantrekken, de slappe economische politiek is hij een beetje beu.


"Er moet streng toegekeken worden naar de stabiliteit van de prijzen." Hij reageerde in dezelfde zin als Quickenborn reeds in ons land waarschuwde, eergisteren. De waarschuwing van Trichet kan wel eens wijzen op een verhoging van de rente. De ECB was de eerste leidende centrale bank die een politieke vergadering hield nadat de olieprijzen de hoogte in gingen en de onrusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Verschillende regeringen hadden al hun onrust geuit voor het vertalen van de hogere prijs van basisproducten naar de consument toe.

De lage spaarrente is gerelateerd aan de economische toestand van de crisisjaren. Bedrijven hebben door de dalende economie minder inkomsten en dus minder behoefte om te investeren. Ze krijgen door de hogere risico's minder snel een lening bij een bank. De behoefte bij banken aan geld voor de korte termijn is hierdoor en door alle overheidssteun, de lage ECB rente en het strengere uitleenregime, minder groot geworden. Zolang de inflatie laag blijft, kan de rente op korte termijn laag blijven. Als de inflatie echter toeneemt, zal Trichet de rente moeten laten stijgen. 

Doordat de ECB en overheden veel nieuw geld in de economie hebben gepompt is de verwachting dat op termijn de inflatie zal stijgen. Vanaf augustus 2009 zagen we in Europa de inflatie oplopen. Indien de inflatie verder stijgt, kan ook de spaarrente weer gaan stijgen, maar niet voordat het economisch klimaat verbeterd is en banken weer meer geld durven uit te lenen waardoor hun geldbehoefte groter wordt. In maart 2010 was het consumentenvertrouwen nogal negatief. In december 2010 was het beter, maar nog immer negatief, waardoor de economie naar verwachting slechts langzaam verbeterende. Veel overheden zijn de steun aan banken aan het afbouwen waardoor banken stijgende behoefte kunnen krijgen naar kaptaal uit de markt. In december steeg de inflatie vrij stijl van 1,6% naar 1,9%. Als deze trends doorzetten zal de spaarrente ongetwijfeld stijgen.

Het blijven steunen op een ruim geldmarktbeleid van de ECB is Trichet een doorn in het oog en hij wil dat de politiek zo snel mogelijk maatregelen neemt om hun budgetten weer binnen de vereiste 3% te brengen. Het is duidelijk dat de belegger er nog geen vertrouwen in heeft dat de politiek echt haast maakt met het aantrekken van de broeksriem en daarom vraagt de belegger extra rente op beleggingen in de PIIGS-landen. Spanje, Portugal en Italië hebben de afgelopen tijd tegen een steeds hogere rente geld uit de markt moeten halen en betalen nu ten opzichte van Duitsland de hoofdprijs. Het ziet er naar uit dat wanneer Trichet de rente inderdaad verhoogt, Portugal snel hulp zal zoeken bij het IMF en de ECB. Eind maart komen de leiders van de Europese gemeenschap weer bij elkaar maar ze zijn nog steeds verdeeld over de hardheid van het pakket maatregelen. Bondskanselier Merkel van Duitsland wil niet opzij voor de softliners en een overeenstemming over het reddingspakket is nog ver weg. De werkloosheidcijfers uit Amerika vielen erg mee en het ziet er naar uit dat Bernanke nu ook kan stoppen met het strooien van geld aangezien Obama’s grootste zorg, de werkloosheid, aan het draaien is. Hoewel de obligatiekoersen iets herstelden van de verassende actie van Trichet op donderdag, lijkt de trend naar een hoger renteniveau toch ingezet. De markt heeft altijd de neiging om te overdrijven dus het ligt in de verwachting dat we nog wat hoger kunnen naar zo’n 4% voor de 10-jarige rente.

 

bron: de telegraaf

  Bron: - http://www.ft.com/cms/s/0/50fd4a9e-4588-11e0-bc94-00144fe...

15:05 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ecb, europese centrale bank, trichet, inflatie, spaarrente |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.