04-03-11

Wie vermoordde Jezus?

Paus Benedictus XVI heeft de schuld die drukte op de joden voor de kruisiging van Jezus Christus, opgeheven. Hij schrijft dit in zijn boek die volgende week zal worden gepubliceerd. In het boek 'Jezus van Nazareth' geeft de paus een analytische bijbelse en theologische uiteenzetting waarom de joden als volk, niet verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus. De interpretaties van de schriften hebben dit eeuwen beweerd. De Joodse gemeenschap ziet het boek van Paus Benedictus XVI als een hulp om de toenadering tussen Joden en katholieken te verbeteren. Ze vinden het wel spijtig dat ze er 2000 jaar op hebben moeten wachten.

In de tijd van het Romeinse Rijk, voor het Christendom bestond, hadden alle belangrijke steden, Rome incluis, een grote Joodse gemeenschap. Deze gemeenschappen genoten veel aanzien en respect. Zij werden beschouwd als rustige leefgroepen van harde werkers die hecht aan elkaar hingen. Toen het Christendom meer aanzien verwierf, rond het jaar 300, werd er meer en meer gesproken over de collectieve schuld van het Joodse volk voor de dood van Jezus. Het Kristendom werd een officiele religie in het Romeinse Rijk rond die tijd en niet alleen de fariseërs en hoge priesters van het Jodendom, maar heel het Joodse volk kreeg te maken met haat en verstoting.

De Rooms-Katholieke Kerk had het idee van een collectieve schuld in 1965 officieel al losgelaten.  Nu is het theologisch uitgelegd door het hoofd van de Katholieke kerk.

10:56 Gepost door De Redactie in cultuur, europa, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.