01-03-11

Evolutie van de mens

Alles evolueert, niet alleen onze omgeving, ook wij. De natuur krijgt hulp van de technologie en de wetenschap. Planten en dieren evolueren min of meer zoals wij het willen, zolang we vermoeden dat we er een controle over hebben. Maar ook de mens evolueert en hebben we daar een hand in?

We staan aan de top van de voedselketen, buiten onszelf hebben we niet veel natuurlijke vijanden. "De natuurlijke selectie is vertraagd," zegt Steven Jones van de University College in Londen. Nog niet zo lang geleden was de haalbare leeftijd voor elke boorling rond de 30. Tegenwoordig bereiken 99 % van de borelingen de leeftijd van 21 jaar. "Al de jonge natuurlijke doden van weleer waren ruw materiaal voor natuurlijke selectie. Veel van die kinderen stierven omwille van het genetische materiaal dat ze meedroegen." Men kan dus zeggen dat op natuurlijke wijze de evolutie van de mens is stilgevallen. Volgens Stephen Stearns is dat niet zo. Het inzicht dat een groot deel van de bevolking er nu voor kiest kinderloos te blijven, zette hem op een piste. Hij concludeerde dat de evolutie een andere richting uitgaat.

"We zien een snelle evolutie wanneer de omgeving snel verandert. Het grootste deel van onze omgeving is cultureel bepaald, en cultuur explodeert tegenwoordig", aldus Stearns. "Dat is volgens mij de conclusie voor de gegevens van Framingham. Dat we voortdurend evolueren en dat onze biologie samen verandert met de cultuur. Maar we kunnen het niet zien, want we zitten er midden in". Hij onderzocht de medische gegevens tot midden vorige eeuw van de bewoners in een klein stadje in Massachusetts, Framingham, en vergeleek de bevolking die kinderen kreeg met de kinderlozen.

"Wat we hebben gevonden is dat de natuurlijke selectie blijkbaar werkt in de richting van minder lengte en lichtjes meer gewicht", aldus Stearns. Het gaat om minieme verschillen, maar voor Stearns is er zonder twijfel sprake van evolutie. Het was geen kwestie van rijkere voeding, aldus de wetenschapper.

Er waren geen aanwijzingen dat de trend naar meer gewicht en lengteverlies voor onbeperkte tijd zou aanhouden. De veranderingen waren wel zoals gezegd erg klein en ook erg traag, vergelijkbaar met de krachten die Darwin beschrijft in zijn baanbrekende 'On the Origin of Species'.

bron: GVA.BE

framingham.gifFramingham is een plaatsje in Massachusetts waar niet alleen een genetische en evolutieonderzoek werd gedaan. Ook is men reeds jaren bezig met een hartstudie in dit plaatsje. De studie begon in 1948 met 5.209 personen. Nu zijn ze aan de derde generatie deelnemers en kunnen er conclusies getrokken worden. Het hoofddoel van de studie was om epidemie van hoge bloeddruk en hart- en bloedvaten aandoeningen in kaart te brengen. Het effect van dieet, lichaamsbeweing en medicatie zoals aspirine, weet men vanuit deze studie. Het onderzoek werd gevoerd door het National Heart, lung and bloodinstitute en sinds 1971 in samenwerking met de universiteit van Boston.

Er zijn meer dan 1000 medische dossiers gepubliceerd over de studie van ma_framingham01.jpgFramingham. In het algemeen wordt deze studie als exellent gecatalogeerd. Vooral voor de tijdspanne en de schat aan medische gegeven van drie generatie mensen. Er werd bewezen dat onze levenstijl de gezondheid van ons hart beinvloedt, samen met factoren van onze omgeving en erfelijkheid. Aan de hand van deze studie is de tabel van risk factor opgesteld. Zo kan men nu verschillende hartkwalen voorspellen en hiermee voorkomen. De belangrijkste punten die men vond die rechtstreeks verband houden met hartaandoeningen zijn:

  1. 1960 : roken
  2. 1970 :Verhoogde bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct. Vrouwen in hun menopauze hebben verhoogde kans op een hartaandoening, psychosociale factoren zouden hierin meespelen.
  3. 1980: Hoog gehalte van HDL cholesterol zou het risico op een hartaandoening verhogen
  4. 1990 : Het Framingham Risk Score wordt gepubliceerd. Dit kan op je 40ste je kans voorspellen om een hartaandoening op te lopen, dit met 50% zekerheid bij de mannen en 33% voor de vrouwen.
  5. 2000: Hoge bloeddruk in de vorm van: de hoge en lage waarden te dicht bij elkaar, zoals 12/13 of 8/8.9, geeft een verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen. Obesitas is een risico factor. Verder werd de voorspelling om een hartaandoening te krijgen verder uitgewerkt. 

framingham.jpgIn de studie werken kinderen, ouders en grootouders mee aan het vervolledigen van de bevindingen. Men neemt niet alleen nota van de medische gegevens, ook de psychologische en sociale data worden opgenomen. Vooral het genetische materiaal dat deze studie oplevert, zorgt er voor dat de standaard van Framingham wordt gezien als de gouden standaard voor cariovasculaire genetische epidemiologie.

Aan de hand van de medische gegevens van meer dan drie generaties, heeft men een schat aan data die nu voor andere studies kunnen gebruikt worden.


 

 

De commentaren zijn gesloten.