27-02-11

Belgen in de EU

Belgen doen het uitstekend in de Europese unie. Men zou haast kunnen zeggen dat deze unie speciaal voor ons is uitgevonden. We waren dan ook wel een van de stichters en vooruitzienden. Heel gauw had België door dat een Europese unie de toekomst zou zijn voor de economie van het oude continent. Er zijn problemen, waar niet? Maar de Belgen blijven zich handhaven en de unie ook


Peter Praet, llid van de directieraad van de Belgische Nationale Bank, volgt de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-gugerell op in de directieraad van de Europese Centrale Bank. De Euro-zone ministers kozen Peter Praet boven Elena Kohutikova, van de Slovaakse Nationale Bank. Hij zal de eerste Belg zijn in de ECB raad. Een jaar geleden verloor Praet nog de kans om vice-president te worden van dit bankorgaan. De post ging toen naar de portugees Vitor Constancio, van de Bank of Portugal. Tumpel-Gugerell was 8 jaar directielid. De raad telt 6 leden. Ze zijn gestationeerd in Frankfurt. Al de directeurs van de Nationale banken van de 17 tellende lidstaten in de Euro-zone, zitten eveneens in de bestuursraad. Praet was een overtuigde keuze, hoewel er nu voor het eerst in 12 jaar dat de ECB bestaat, er geen vrouwelijk lid meer zit in de totale bestuursraad. De CEO van de Deutsche Bank AG had eerdaags nog een grapje gemaakt, de andere kanditate was een vrouw. Hij zei dat de benoeming van Elena de raad iets vrouwelijker zou maken en meer kleur en plezier zou brengen tijdens de vergaderingen.

De benoeming van Elena zou er niet gekomen zijn, omdat tijdens de crisis, vorig jaar in de Euro-zone, er veel kritiek was gekomen van de Slovaakse Nationale Bank, aldus een Europese bron. De beslissing tot steun die uitbleef, omdat Duitsland dwars zat, werd nog lang daarna op de korrel genomen door Slovaakse politici. Doch zei de Luxemburgse Minister van Financien, Jean-Claude Juncker, dat de beslissing om Elena niet te nemen, niet te maken had met de kritiek van de Slovaakse Eerste Minister. Praet is unaniem verkozen. Praet heeft al heel wat bankwatertjes doorzwommen. Hij is geboren in Duitsland in 1949, master in de economie aan de ULB, doctor in de economie, ULB. Hij was in de jaren 70 econoom bij het IMF, daarna trok hij naar de Generale Bank die later Fortis werd. Hij was kabinetschef van de minister van Financiën Didier Reynders, en als laatste post was hij directeur van de Nationale Bank van België.


De Europese Centrale Bank heeft als heilig huisje zijn onafhankelijkheid.De economie van de euro-zone moet zo onafhankelijk mogelijk bestuurd worden, ver van politieke inmening. Dit is belangrijk om de positie van de eurozone in de wereldhandel te bewaren, zeker om stabiliteit te brengen in het monetaire systeem van de EU. De zes leden tellende directieraad staat in voor het dagelijkse uitvoeren van het monetaire beleid in de eurozone. Het beleid zelf wordt door de raad van bestuur uitgetekend. De raad van bestuur bestaat uit de raad van zes samen met de goeverneurs van de 17 nationale banken uit de eurozone. Zij beslissen over de rentetarieven waartegen banken geld kunnen lenen van of parkeren bij de ECB, net als over de mogelijkheid om extra geld uit te geven om de economie aan te zwengelen met de bedoeling om de inflatie rond de 2% te houden.

17:25 Gepost door De Redactie in belgische politiek, financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.