25-02-11

Biodynamische wijn

Wat is biowijn?

Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven.

In tegenstelling tot "gewone" wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product. Kunstmeststoffen, zwaar giftige onkruidverdelgers (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticiden en fungiciden zijn strikt verboden in deze teelt.

De biologische teelt is 100% milieubewust en volledig veilig voor de gezondheid.
Om een biologisch certificaat te bekomen, moeten de wijnboeren aan specifieke voorwaarden voldoen, en worden zij ook zeer regelmatig hierop gecontroleerd.

Pas wanneer een landbouwer vier jaar aan de vereisten van de biologische landbouw voldoet zal hij een certifiëring bekomen. De eerste vier jaar is hij wat men noemt 'en conversion biologique'.


Duurzame landbouw, ecologisch verantwoord, kleinschalig en excellente smaak

 Saveurs du Sud is voor u op zoek gegaan naar kleine authentieke Franse wijnbouwers uit de Roussillon. Wijnbouwers die met respect voor de prachtige natuur hun wijngaarden bewerken en verzorgen. In deze zeer gevarieerde streek, waar de wijngaarden vaak op steile hellingen gelegen zijn, is zware handenarbeid nodig om smaakvolle druiven te bekomen. Enkel een muilezel kan hen daarbij helpen.

Alle door ons uitgekozen wijnboeren, bewerken hun wijngaarden volledig biologisch of biodynamisch. Ook bij de vinificatie gaat hun volle aandacht naar het maken van natuurlijke wijn, die de smaak van iedere 'terroir' tot zijn uiting laat komen.

Alle wijndomeinen werden persoonlijk door ons bezocht, wijngaarden gekeurd en druiven geproefd vooraleer de wijnen werden gedegusteerd. Enkel die wijnen die al deze tests met glans konden doorstaan werden in ons assortiment opgenomen.

Wat is biodynamische wijn?

Het maken van biodynamische wijn berust op dezelfde grondprincipes als deze van de gewone biologische wijn. Toch heeft deze een meerwaarde.
In de biodynamische cultuur gaat men ervan uit dat elk levend wezen een emanatie is van de totale kosmos. Biodiversiteit en biologisch evenwicht spelen een grote rol. Grondlegger van deze principes is Rudolf Steiner (1924).
De studie en de invloeden van de kosmische stralingen staan centraal in deze cultuur. Bij middel van een hemelkaart worden de werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie afgestemd op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes. Bovendien wordt gebruik gemaakt van diverse biodynamische preparaten (vergelijkbaar met homeopathische bereidingen), die op de grond en de druivenranken verstoven worden.

Er is op dit ogenblik geen officiële certifiëring van biodynamisch gekweekte druiven. Wijnboeren die deze methode volgen leggen zichzelf dus extra voorwaarden op.

Vele boeren die een officiële erkenning hebben als bioboer, zullen ook bepaalde principes uit de biodynamische landbouw toepassen.

meer info

De commentaren zijn gesloten.