24-02-11

EU hulp voor nieuwe democratie

De Europese Investeringsbank (EIB) kan de komende twee jaar tot €6 mrd meer gaan uitlenen aan landen in Noord-Afrika, om ze te helpen bij hun overgang naar meer democratie en bij het scheppen van banen.


De Europese investeringsbank, EIB, is een financiele instelling van de Europese Unie. De aandeelhouders zijn de 27 lidstaten van de Unie. De directieraad is samengesteld door de Ministers van Financien van de lidstaten. De EIB geeft lange termijn financiering om hulp te bieden of om projecten te financieren. In 2010 ging 88% van de 72 biljoen euro in financiering naar projecten in de Europese gemeenschap. Buiten de EU is de EIB actief in 150 landen. Dit in de landen van Oost Europa die bij de Unie willen treden, de Middellandse zee partners, Afrika, Caraiben, Azie en Latijns Amerika, Rusland en hun buurlanden. Zij werken in projecten die nauw verbonden zijn met de EU, zoals infrastructuur, veiligheid, energie en duurzaam milieu. De EIB is de grootste internationale niet overheidgebonden kredietverstrekker. Zij lenen het geld om deze kredieten te geven van de financiele markt, meestal door openbare bons. Zij zijn een non profit organisatie en verlenen hun diensten zowel aan publieke als private sector. De EIB geeft rekenschap aan het Europese Parlement, de Europese raad en de Europese commissie. De president is de Belgische Philippe Maystadt.

Dinsdag heeft Maystadt in Brussel gezegd dat de EIB 2.6 miljard Euro vrij heeft om aan de Noord-Afrikaanse regio te geven. "We staan klaar om meer te doen," aldus de president van EIB. Tunesie, Algerije, Marokko en Egypte kunnen aanspraak maken op een EIB-lening. Libie stond niet in dit rijtje. Het geld is bedoeld om de democratie in deze landen uit te bouwen en te ondersteunen. Libie valt niet onder het mandaat van de EIB, als ze daar een nieuwe regering willen steunen, moeten die eerst aangepast worden. De aanpassingen van dit mandaat werd reeds vorig jaar gevraagd door Frankrijk, Spanje en Italie. Nederland blokkeerde in 2006 deze wens, samen met Duitsland. Frankrijk zou door de verandering van de mandaten meer ex-colonies kunnen steunen. Spanje vraagt nu een nieuwe bank, dit om niet-Europese landen te steunen. Zo is er vroeger ook een bank opgericht voor Oost-Europa. In 2008 vroeg Sarkozy om de Middellandse zeepartners extra te steunen, dit kreeg hij toen niet voor elkaar. Het doel was toen om de economische groei van de regio Noord-Afrika te steunen zodat de migratie uit die regio zou afnemen.

 

Philippe Maystadt is Doctor in rechten aan de Katholieke universiteit van Leuven, heeft een Master of Arts in publieke administratie van de Claremont Graduate School van Los Angeles, USA. Hij is part time professor aan de rechtsfaculteit van de universiteit Leuven.

 

De commentaren zijn gesloten.