23-02-11

Di Rupo trekt het veld in

Terwijl informateur Didier Reynders (MR) nog tot volgende week mag proberen om een aanzet voor oplossing voor BHV uit te dokteren, is PS-voorzitter Elio Di Rupo van plan om een aantal 'debatten met burgers' te voeren. Gisteravond trok hij naar La Louvière om er 'de toestand' uit te leggen aan een publiek van voornamelijk PS-militanten.

'De voorzitter heeft gemerkt dat er heel veel verwarring is bij de mensen na al die maanden. Niemand weet nog waar hij aan toe is. De toespraken hebben gewoon tot doel om een aantal zaken te verduidelijken', zegt Di Rupo's woordvoerder Guillaume De Walque.

Volgende week is het de beurt aan Thuin, waar hij - anders dan op een militantenmeeting - vooral vraag- en antwoordsessies wil houden met het publiek. 'Voorlopig staan andere locaties of data nog niet vast, maar het is wel de bedoeling dat er in maart nog een aantal van die debatten volgen', zegt De Walque.

Of zo'n tocht te velde terwijl de onderhandelingen nog bezig zijn, geen teken van verkiezingskoorts is? 'Helemaal niet', zegt de PS. 'Wij herhalen het tot in den treure: verkiezingen zullen niets oplossen. De PS wil geen verkiezingen.'

Ondertussen begint Reynders' opdracht meer op therapeutische sessies te lijken dan op echte onderhandelingen. Gisteren laste de informateur zelfs een 'reflectiedagje' in. Iedereen kijkt de kat uit de boom zolang Reynders geen duidelijkheid heeft over wat precies wel en niet mogelijk is voor zijn eigen partij, de MR, voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vandaag praat de informateur opnieuw met Di Rupo en N-VA-voorzitter De Wever, gevolgd door een onderonsje donderdag met het 'olijke duo' kamervoorzitter André Flahaut (PS) en senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA).

Er wordt al meer nagedacht over wat er na 1 maart moet komen, de dag dat Reynders verslag moet uitbrengen bij de koning. Langs Franstalige kant pleiten de partijen om een compromis te maken rond de delen van teksten die er tot dusver liggen en voor iedereen min of meer aanvaardbaar zijn. De belangrijkste tekst daarbij is de nota Vande Lanotte, waarop Reynders voortwerkt. Terwijl uitgerekend die nota voor CD&V en N-VA niet mocht dienen als onderhandelingsbasis, maar het nu uiteindelijk toch wel is.

19:42 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.