22-02-11

Mea culpa van Europa

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, slaat mea culpa over de houding van de Europese Unie ten aanzien van corrupte regimes in de Arabische wereld. 'We hebben te lang de ogen gesloten voor de binnenlandse situatie in de Arabische landen', zei hij aan de Universiteit Gent.

De internationale pers, die hem gisteren de hele dag vroeg om een reactie op de gebeurtenissen in Libië, kreeg hem niet te zien. De studenten Europese studies van professor Hendrik Vos (UGent) hadden meer geluk. Tijdens een gastcollege gaf Van Rompuy wel zijn mening over het bloedbad dat kolonel Kadhafi onder zijn eigen bevolking aanricht. "Het is geweld dat we verafschuwen", zei Van Rompuy.

Hij vergeleek de bloedige gebeurtenissen in Libië met het neerslaan door Sovjet-troepen van opstanden in het vroegere Oostblok. "Het doet me denken aan de gebeurtenissen van de jaren '50 in Oost-Berlijn, aan die in 1956 in Hongarije en in 1968 in Praag."

Gevraagd of hij wil dat Kadhafi opstapt, antwoordde Van Rompuy tijdens zijn college: "Als je iets vraagt, kan dat net worden uitgespeeld om iets níét te doen."

De EU-president gaf toe dat de Europese Unie veel te lang het status-quo in de Arabische wereld heeft nagestreefd. "De afweging tussen onze belangen in de regio en onze eigen waarden was moeilijk", aldus Van Rompuy. "We hebben te lang een bepaalde houding aangenomen. We hebben niet bijtijds aan die landen gezegd dat mensenrechten belangrijk zijn."

Toch waarschuwde Van Rompuy ook om niet te hard te oordelen over de jarenlange steun van Europese landen aan Arabische regimes. "Er wordt nu wel gezegd dat Europa te weinig heeft gedaan, maar andere grote landen sukkelen met dezelfde problemen. Jarenlang werd de situatie in de Arabische wereld beoordeeld op basis van slechts één criterium: vrede in het Midden-Oosten. Dat verklaarde het streven naar stabiliteit en de vrees voor islamistische bewegingen."

De opstanden in de Arabische wereld zijn volgens Van Rompuy te vergelijken met die in Midden- en Oost-Europa, waar in 1989 de communistische regimes ten val werden gebracht. De vroegere Belgische premier blijft zich verbazen over de snelheid waarmee er geschiedenis wordt geschreven. "Ik heb nooit gedacht dat ik het einde van het communisme en het apartheidsregime zou beleven, dat nu dictaturen als kaartenhuisjes zouden omvervallen. De gebeurtenissen vandaag lijken nog het meest op die van 1848, toen de revolutie zich als een strovuur over de wereld verspreidde."

demorgen.be

12:23 Gepost door De Redactie in actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.