20-02-11

Bolletjes

De modeweken zijn begonnen, in Parijs, New York, Milaan en andere fashionsteden worden deze maand modeshows gegeven. De mode van de winter volgend jaar wordt ons voorgeschoteld. In de etalages zien we reeds de lente en zomermode van dit jaar verschijnen. De trendsetters zijn uiterst actief geweest. Zij hebben de naam om de smaak van de mensen te kunnen voorspellen, terwijl het eerder andersom is. Wat iederen draagt, vinden we binnen een paar weken prachtig. Onze smaak wordt bepaald door wat er in alle vitrines voor ons ligt uitgestald.


Textiel is een belangrijke industriele sector. Dat was jaren zo voor Belgie. Nu zijn de ateliers en stoffenfabrieken verhuisd naar andere oorden. Toch heeft de Belgische textielbaron nog veel in de pap te brokken. Onze kledij heeft vaak het label: made in China of andere oorden. Dit wil niet altijd zeggen dat de kleding waar dit niet in hangt, van onze contreien komt. De stoffen worden grotendeels in het buitenland gemaakt, en daarna verwerkt in ateliers van bij ons. Zo komen er veel stoffen van Tunesië. De import van dit land naar het onze is vorig jaar met 2 % gestegen. Tunesië profiteert van zijn goed exportregime naar Belgie toe. Zij kunnen gemakkelijk stoffen uitvoeren naar België en afgewerkte producten invoeren vanuit ons land. Vele stoffenfabrieken in Tunesië worden beheerd of gecontroleerd door Belgen.

De huidige situatie in Tunesië heeft de sector even laten beven, maar dit duurde niet langer dan een weekje. Uiteraard is het afwachten wat de verdere politieke evolutie zal brengen. Tunesië kan zich nog steeds beroepen op een stabiele economie, de taal die geen barriere vormt en een cultuur die aanleunt bij Europa. Tunesië is het belangrijkste land van Noord-Afrika voor ons land. Ook al zijn de lonen hoger dan in Marokko en Egypte, behoudt het andere troeven die het interessant maakt. De prijzen in China zijn de hoogte in gegaan, hierdoor behoudt Tunesië zijn derde plaats in de importlijst van Belgie voor zijn textiel, ook al door de traditie van samenwerking.

Tunesië werkt niet alleen in stoffen voor werkkledij, ook de meer delicate stoffen kunnen ze met grote kwaliteit afleveren, dit om lingerie te maken, bijvoorbeeld. Ook de iets duurdere modestofjes die we nu op de catwalk zien, kunnen met hoog kwaliteitslabel in Tunesië worden gemaakt.

En wat gaan we deze lente vooral mooi vinden?

image028.jpg

De mode van de jaren '70 vindt zijn weg terug naar de winkelrekken. De batik die we na de hippietijd zo mooi vonden, werd heruitgevonden. Het wordt wat aangepast en flashie gemaakt, zodat het zelfs op fancy gelegenheden kan gedragen worden. Glitter afwisselend met mat zwart of bruin gecombineerd op een poffy korte short zullen we tijdens deze zomer allemaal in onze valies steken als we naar warme oorden trekken. Misschien kunnen we het wel eens dragen op een feestje in Belgie...als de zon de trendsetters goed gezind is.

la-redoute-primavera-color.jpg

De polkadots

Verder vinden we de bolletjes terug met een hoog gehalte aan retro. Retro en bolletjes zijn twee dingen die we steeds zullen terugvinden in mode. Designers worden immers geinspireerd door hun kindertijd, hun moeders en andere vrouwen die ze het eerst zagen toen hun hormonen in gang schoten. De kunst bestaat er dan in om de modetrends van een generatie terug heruit te vinden. De kleuren zijn deze lente en zomer aan de donkere kant. De bedrukking van de jurken, rokjes en broeken zijn flashy en gesofistikeerd. Hierbij wordt vooral een beroep gedaan om uw eigen kunst tot combineren. De ontwerpers spelen in op onze eigen creativiteit. Zij leggen de basis en vragen aan ons om hun designs te dragen zoals wij het aanvoelen. Pret a porter is niet meer wat het was, alles kan je combineren, zelf ontwerpen door strepen met bolletjes te dragen. Aan u om zelf je outfit te kneden, veel plezier!

Polka-Dots-Fashion-Trend-SpringSummer-2011-1.jpg


Louis Vuitton is dan weer kleurrijk en fris. Naast de bolletjes brengen ze ook giraffen, tijgers en zebra's tot leven op onze jurken, broeken en t-shirts.

Moschino Spring 2011 collection brengt alles bij elkaar: strepen, bolletjes, fel bedrukte kleurrijke prints, u vraagt, zij draven alles op. Zwart speelt met wit, purper met fuchsia, rood geel over bruin, het pallet is nog nooit zo volledig geweest. Het is net of de lente dit jaar niet meer stuk kan. Aan de kleur in je kleerkast zal het niet liggen.  

Ook Mark Jacobs ziet het rond. Mosterd en fuschia, purper en fel rood, er gaat geen bol en kleur voorbij op zijn catwalk. Het flashy brengt hij vooral door satijn te verwerken in zijn stoffen.

 

 

U ziet op een bolletje meer of minder moet u niet kijken. Ook de donkere kleuren zullen deze zomer de zon uitdagen, de blinkende stoffen uw eigen warmte reflecteren.

 

13:33 Gepost door De Redactie in cultuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mode, lente 2011, mode ontwerpers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.