18-02-11

Religieuze leiders voor democratie

Het Midden-Oosten houdt de hele wereld bezig. Het kan positief uitdraaien voor ieder van ons, het kan ook de nadere weg op gaan. Wij houden het bij het positieve. Nu Mubarak in Egypte het strijdperk verliet, namen de militairen het over. Zij beloven een vlugge overgang naar een burgerregering. De clerus vraagt nu aan de bevolking om even geduld te hebben en alles tot rust te laten komen.


Het leger zoekt nu de juiste weg naar een om de regering te veranderen en om politieke gevangenen vrij te laten. Sheikh Yousef al-Qaradawi, een religieuze leider wonende in Qatar, kwam als eerste terug naar Egypte, na de historische dag toen Mubarak de regering verliet. Hij sprak de harde kern toe op het Tahrir plein. Hij zei dat het Egyptische volk zijn angst overwonnen heeft, de moderne farao van zijn troon hebben gestoten, en dit door geloof en overwinnen van hun onderlinge verdeeldheid. De betogingen die nog in heel het land gehouden worden zijn een eerbetuiging aan de 365 mensen die tijdens de rellen gestorven zijn en om het leger eraan te laten herinneren dat zij hun belofte om in een periode van 6 maanden verkiezingen te houden en zo democratie in de regering te voeren, best kunnen houden.

  

Qaradawi zei dat het leger een schild vormde naar de mensen toe, en dat zij bereid zijn om de regering terug aan de burgers te geven. Eerste minister Ahmed Shafiq zal binnen de week een crisisregering op de been zetten. Qaradawi hoopt dat de topmensen die de touwtjes in handen hadden, zullen vervangen worden door mensen die het goed menen met de democratie. De spirituele leider vraagt aan de organisatie van de Egyptische revolutie om hun nieuwe stem te laten horen, na tientalle jaren van repressie, maar dit met geduld en begrip naar de legertop toe.

 

 

17:42 Gepost door De Redactie in politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.