18-02-11

H-Joga

Toen yogadocente Josette van Leeuwen (45) in 2003 borstkanker kreeg, ontdekte zij hoe waardevol yoga en meditatie kunnen zijn bij rouwverwerking. “… ik leerde mijn negatieve gevoelens te transformeren in positieve energie. Laagje voor laagje pelde ik mijn enorme verdriet af.
Tot ik steeds vrijer en energieker werd en ten slotte mijn evenwicht hervond.” Haar eigen ervaringen brachten haar tot een voor Nederland nieuwe vorm van yoga: H-yoga, afgeleid van hatha yoga en healing yoga. Begin 2007 richtte zij Stichting Sara Nederland op die yoga voor (ex-)kankerpatiënten wil bevorderen.

Waarin verschilt H-yoga van andere vormen van yoga?
Het verschil is dat we met een hele groep mensen zijn die dezelfde ziekte hebben of hebben gehad, namelijk kanker, en we allemaal dezelfde ervaringen hebben met deze traumatische ziekte. Dat schept natuurlijk een band.
De yogalessen pas ik aan op de beperkingen van deze groep mensen. Sommigen van hen hebben net een zware operatie gehad of ondergaan chemokuren. Daarom zijn de oefeningen lichter en eenvoudiger dan in een hatha yogales en ligt het accent op ademoefeningen. Ik leer ze goed te ademen wat het immuunsysteem versterkt.
Ook laat ik ze ervaren hoe het lichaam nú aanvoelt. Door de ziekte heb je het gevoel dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Vooral chemokuren vervreemden je van je lichaam. Door H-yoga leer je weer vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam, grenzen te bewaken en open te staan voor wat zich aandient.
Stapje voor stapje leer je contact te maken met je lichaam, inclusief alle emoties en gedachten, en kun je de traumatische ervaringen verwerken.

lees meer

20:24 Gepost door De Redactie in gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.