16-02-11

Voetje gelijk

Mannelijk gedrag is de belangrijkste verantwoordelijke voor de uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen. Tot die conclusie komen twee Europese onderzoeken die onafhankelijk van elkaar uitgevoerd zijn.

Beide studies zijn gebaseerd op het verbruik en de dagelijkse activiteiten van mannen en vrouwen in geïndustrialiseerde landen.2001494-xs.jpg

De Franse milieuconsulent Frédéric Chomé, auteur van een van de studies, zegt dat een Franse vrouw gemiddeld 32,3 kilogram CO2 per dag uitstoot, terwijl een man in dezelfde periode 39,3 kilogram uitstoot.
"De schattingen zijn gebaseerd op een studie van de menselijke activiteiten volgens geslacht, van het Nationaal Instituut oor Statistieken en Economische Studies van Frankrijk."

Het ongelijke cijfer heeft te maken met het rollenpatroon in de werksfeer en dagelijkse leven. Ook een finse studie kwam tot dit resultaat, zij bekeken het langs de eetgewoontes van de man, zij eten meer vlees en geprepareerd voedsel en dranken, waardoor hun ecologische voetafdruk flink de hoogte wordt ingejaagd. Een Duitse studie van Corrina Altenburg en Fritz Reusswig zeggen dat het door de sociale rol van de man komt. Hij de-voetafdruk-van-eco-thumb7898138.jpgneemt vaker de auto en/of het vliegtuig, terwijl de vrouw meer het openbaar vervoer zal nemen. De rol die de mannen nog steeds spelen op topfuncties, vraagt meer verplaatsing dan het werk van de vrouwen die men meer op de administratie vindt. Ook wordt er aan de vrouw makkelijker thuiswerk gegeven dan aan de man. De vrouw haalt ook wel hoge cijfers, maar die worden de lucht ingejaagd door hun typische familiale bezigheden, deze waarden hebben dus meer te zien met het gezin en moet men relativeren: koken, wassen, poetsen, dit volgens Chomé, de Franse onderzoeker. De zaken die bij de man het cijfer verhogen, houden meer verband met persoonlijke dingen, zoals eten, drinken en roken, voor hun vrije tijd de auto nemen, ed.

De onderzoeken werden enkel in Europa uitgevoerd. Tussen de landen onderling is er johnston-greg-female-feet-and-conch-shell-on-a-pink-sand-beach-pink-sands-beach-harbour-island-bahamas.jpgook een verschil. Het onevenwicht tussen man en vrouw is in Duitsland 8%, in Noorwegen 6%, in Zweden 22% en in Griekenland 39%. De studies zijn geen speeltje. Ook werden ze niet uitgevoerd om ruzie te stoken tussen mannen en vrouwen, wel om de regeringen erop te wijzen dat een persoonlijk gedrag enorm kan bijdragen bij de CO2 emissie vermindering. Het kan gaan over kleine dingen waar u en ik kunnen letten om zo de klimaatsverandering tegen te gaan. U kan bijvoorbeeld een bos sponseren als u een fles wijn kraakt, u kan emissierechten kopen op de CO2-beurs als u met de wagen naar de voetbal gaat, tal van dingen zouden we kunnen doen om onze eco-voetafdruk te verbeteren, sta er eens bij stil de volgende keer als u een T-bone tussen de kiezen steekt, 6.000 l water werd er verbruikt om dat malse vlees op uw bord te leggen.

Bron: Julio Godoy (IPS/ París)

De commentaren zijn gesloten.