14-02-11

Valentijntje aan het woord

Is het u opgevallen vandaag? Lopen er sommige mensen rondom u ook met een smiletje rond? Ligt er in de ogen van de tandartsassistente vandaag een vreemde tinkeling? U weet niet hoe dat komt? Ik zal het u uitleggen: het is valentijn vandaag! Ja, ren nu maar vlug naar de bloemenwinkel, want u kan moeilijk met lege handen naar huisgaan. Zeker nu u niet meer kan zeggen dat u het niet wist!


De herkomst van Valentijn, ik heb geen idee. Onze redactie- en stresschef vond het ook niet nuttig om het te laten googlen, vandaar een heel ander artikel. "Valentijn is de dat om origineel je geliefde te bedanken voor haar/zijn liefde, dus wees ook maar eens origineel naar de lezers toe, om ze te bedanken voor hun liefdevol lezen van jullie schrijfsels."

Er zit iets van waarheid in, daarom gingen we even brainstromen, met de geur van bloemen en chocola om ons heen, viel dat best mee. We werden er helemaal gelukkig van en vandaar het idee om het geheim van 'gelukkige koppels' eens toe te lichten. Vanwaar we onze inspiratie en onze kennis vandaan halen? Uit ervaring, jawel, we zijn al jaren gelukkig gekoppeld aan onze koffieboy, en hij vertelt ons tussen de chocolaatjes en de koffie zijn geheim.

Eem week geleden zat hij even in een dipje. Tijdens het bezoek van onze moeder uit Belgie, een event dat hier enorm veel aandacht krijgt, kregen we een waterkoker voor onze verjaardag. Onze koffieboy zag het ding met afgrijzen aan. Hij dacht dat hij opzij werd geschoven, maar niets is minder waar. Nu heeft hij door dat het zijn werk enorm verlicht zodat hij meer tijd heeft voor een praatje, waar wij dan weer aardig misbruik van maken.

Hij kijkt mijmerend een beetje schuin naar boven als we over 'liefde' beginnen te praten. Iedereen rond de tafel heeft zo zijn mening, tot hij plots opstaat. We dachten dat het was om de waterkoker af te zetten, het ding is namelijk niet perfect, als het in het stopcontact blijft steken, begint de kookcyclus steeds opnieuw en verdampt al het kostbaar water, er is al genoeg klimaatsverandering in de wereld, vandaar dat we dat niet toelaten.

Maar nee, het was niet voor de waterkoker, het was om een speech af te steken die we met stijgende verbazing beluisterden.

'Liefde' is iets wat wij stervelingen niet kennen. 'Liefde' is een woord dat meer misbruikt wordt dan oorlog en vrede. 'Liefde' is mysterieuzer en ongekender dan de dood en we staan er geen minuut bij stil. Onze onwetendeheid, erger nog, onze ignorantie, is weerzinwekkend. Laten we nu eens stoppen om over dat mooie woord te praten en iets meer actie ondernemen om het als een werkwoord of zoals ze tegenwoordig zeggen: een doewoord te gebruiken. Ik liefde, jij liefde, wij liefden en dit is nog maar de tegenwoordige tijd. Jullie zien dadelijk dat dit doewoord geen thee drinkt als hij tegenwoordig is. Het drinkt tot je door, los door je heen, als je het eenmaal aangeraakt en gedaan hebt.

Liefde geeft zijn geheim niet prijs, het wil ontdekt worden en als je het gevoeld hebt, diep in je, weet je. Je weet dat je het dan niet kan uitleggen, je weet dat het nutteloos is om er over te praten met anderen, want als die andere het ook weet, hoef je niets meer te zeggen; als die andere niet weet, is het dom om erover te praten. Het is net alsof je praat over vrede tegen mensen die nog nooit oorlog gevoerd hebben. Nutteloos.

Toch wil ik jullie een tip van de sluier oplichten. Meer omdat het vandaag Valentijntje is. Velen zeggen dat het een commerciele dag is, maar ik vraag jullie: kan je liefde overcommercialiseren? Er is al zo weinig op deze planeet van dit doe-woord, laat het dan maar eens langs alle kanten op ons afkomen.

Het geheim van gelukkige koppels die deze dag vieren alsof het elke dag wordt gehouden.

Gelukkige koppels hebben elk moment hun valentijnmomentje en dat wil niet zeggen dat ze elk uur van de dag met pralinetjes of bloemetjes naar elkaar smijten. Af en toe zijn er heuse conflicten tussen deze mensen, te meer omdat ze weten dat ze elkaar kunnen confronteren zonder dat ze de liefde die er tussen hen hangt, zullen verraden of beschadigen. De key hier is: de liefde die tussen hen inhangt. Inderdaad, zij houden in de eerste plaats van zichzelf, en in die liefde voor zichzelf, die echte liefde, vinden ze elkaar. Het is net zoals bij wiskunde: twee cirkels van verzameling A en B overlappen een beetje elkaar, dat beetje is hun liefde voor elkaar, en de grote rest van de cirkel is hun eigen liefde.

Als je van jezelf houdt, ben je gelukkig. Gelukkig zijn is besmettelijk. Vandaar dat de mensen om je heen mee een stukje gelukkig worden. Twee mensen die gelukkig zijn, hebben de verdeelsleutel van het geluk in hun samenzijn. Inderdaad: gelukkige koppels kunnen delen, zij kunnen het licht in het water zien schijnen voor elkaar, zij zijn tevreden, content en voila, zo eenvoudig is dat"

Wij namen vlug nog een mignonetje om zijn pure liefdestaal met melkchocola te vermengen. U moet het eens proberen, het is de perfecte combinatie.

Met de woorden van de koffieboy in mijn achterhoofd, trok ik naar mijn pc en wilde dit artikel toch wel enige professionele achtergrond meegeven. Versta me niet verkeerd, onze koffieboy is een echte pro in de liefde, maar als ik andere pro's vond met hetzelfde idee, zou het zijn woorden alleen maar bekrachtigen, vandaar.

John Gottman en Nan Silver zijn twee professionele psychologen die deze gelukkige koppels hebben onderzocht. Hun conclusie is inderdaad dat deze koppels plezier hebben in hun samenzijn omdat ze dan het geluk delen. Gelukkige echtparen verhogen ook nog eens elkaars plezier. Op het positieve gebaar van de één volgt een positief gebaar van de ander. Een glimlach, een streling, dicht of in de verte, een gekruiste blik in een menigte, zij vinden elkaar steeds terug in hun cirkel van 'samen geborgen' zijn. Zij bedanken elkaar voor dingen die misschien banaal zijn, maar toch deugd doen. Zij hebben bovenal respect voor elkaar en elkaars ruimte.

De boodschap van deze professionele psychologen is het volgende: cultiveer het positieve in uw relatie. Als u op een kundige manier de positieve inslag van uw vriendschap voor elkaar kan bekrachtigen, volgt de liefde vanzelf. Liefde is inderdaad een doe-woord: het is met aandacht leven, tevreden zijn met elk moment, leren genieten, alleen en met elkaar. Samen lachen, het lijkt een cliché, maar het valt niet altijd zo simpel in zijn plooi. Kan u lachen met uw partner als het eigenlijk een beetje over uw tekortkoming gaat? U zou het eens moeten proberen, jezelf relativeren en het positieve uit de lach halen van je partner, zonder twijfels te hebben dat hij of zij het doet om u te kwetsen, dat is niet altijd zo. De hele wereld draait niet altijd om u. Het kan zijn dat uw tekortkomingen echt op de lachspieren werkt van uw partner, als zij/hij ze kwalijk zou nemen, zou zij/hij er boos om worden. Dit is maar een klein voorbeeldje, u vindt er zeker nog wel andere als u eens probeert om het doe-woordje Liefde een plaats te geven in uw dagelijkse bezigheden. Vergeet vooral het betoog niet van onze koffieboy die begon met te zeggen dat gelukkige mensen op de eerste plaats zichzelf graag zien. Dus loop nu maar naar de bloemen- of pralinewinkel en koop iets voor haar/hem en voor jezelf!

Commentaren

Het eerste filmpje van de hug actie voor Vlinderkindjes is te zien op youtube.
Deze actie hebben we met een groep mooie mensen gedaan voor kinderen met EB.
Waarom Vlinderkind, omdat hun huidje zo teer is als de vleugels van een vlinder.
Mag ik iedereen uitnodigen om de site van Vlinderkind eens te bezoeken als ik je nieuwsgierig heb gemaakt.
En wie weet mogen wij jou de volgende keer uitnodigen om mee te komen knuffelen.
http://www.youtube.com/watch?v=KKCwGqXbIu0

Gepost door: Christien van Bokhoven | 06-03-11

De commentaren zijn gesloten.