14-02-11

Belgie? Was da?

Walen mogen alleen op Walen stemmen en Vlamingen op Vlamingen. Dat moet anders, vindt politicoloog Dave Sinardet. Het maakt hem verdacht aan beide kanten van de taalgrens.

‘Que pensent les Flamands, monsieur Sinardet?’

In de online chat met lezers van de Franstalige krant La Libre Belgique kwam de vraag een paar keer langs. Hoe denken ze nou echt over ons, daar aan de Vlaamse kant van de taalgrens?

En dan op de Vlaamse radio:

‘Hoe denkt men daar nu echt over in Wallonië, meneer Sinardet?’

‘Mijn leven gaat hier al jaren over’, zegt Dave Sinardet (35). Hij kijkt moe maar geamuseerd vanachter een kleine, zwarte bril het Antwerpse café rond op zoek naar een ober. Hij moet nog eten en de worteltjeslasagne is hier goed. ‘Er is veel onwetendheid tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat doorbreken is een eerste stap om de crisis op te lossen. Ik ben aan beide zijden van de taalgrens actief en dat houdt in dat ik op de hoogte moet zijn van wat er aan beide kanten gezegd wordt. Dat verschilt nog wel eens.’ Maar er is hoop. ‘De nieuwsgierigheid naar elkaar groeit door de huidige politieke crisis.’

Toen de politicoloog tien jaar terug afstudeerde op de verschillen tussen de Vlaamse en Franstalige media in België was hij de enige die zich er voor interesseerde. Nu is het een hot topic. Sinardet is inmiddels gepromoveerd op de Belgische tweedeling en geeft les aan de Universiteit van Antwerpen en die van Brussel. Hij heeft een column in de Nederlandstalige Standaard en eentje in de Franstalige Le Soir.

Hij is een Waal in schaapskleren, volgens de reacties op de Vlaamse site. Les reaguurders aan de andere kant noemen hem een Vlaamse separatist. Hij vindt het geruststellend, dat wantrouwen van twee kanten. ‘Dan kan ik niet slecht bezig zijn.’

lees meer

19:14 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.