12-02-11

Reynders wordt gehoord

Informateur Didier Reynders had gisteren een hele dag lang 'goede gesprekken'. Zijn methode wordt ook aan Vlaamse kant niet afgeschoten.
Het ziet er meer en meer naar uit dat Didier Reynders (MR) ook na zijn eerste rapport aan de koning, nu woensdag, aan zet zal blijven. Gisteren legde hij zijn methode achtereenvolgens voor aan N-VA-voorzitter Bart De Wever, Wouter Beke (CD&V) en de liberale tandem van Alexander De Croo (Open VLD) en nieuwbakken MR-voorzitter Charles Michel.

Het waren naar verluidt stuk voor stuk 'goede gesprekken'. De kans dat de onderhandelingen de komende dagen spaak lopen, wordt als zeer miniem ingeschat.

Reynders werkt op twee sporen. Hij wil zo snel mogelijk aan de echte communautaire onderhandelingen beginnen, maar tegelijkertijd wil hij ook een aantal dossiers aanpakken waarin de Vlamingen al jarenlang hervormingen vragen. De Vlaamse vraag om justitie te splitsen, bijvoorbeeld, komt voort uit het streven naar meer responsabilisering. Reynders wil nu nagaan hoe ver die responsabilisering kan worden doorgevoerd, zonder de zaak te splitsen. Dezelfde methode wordt toegepast op werkloosheidsuitkeringen en gezondheidszorg. De hervorming van de financieringswet koppelt de informateur meteen aan saneringsinspanningen.

destandaard.be

12:35 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.