15-02-11

Globalisatie: kent u de wereld? deel V

Bangsamoro of Moroland is het thuisland van de moro-mensen. Deze term komt uit Malay of Bangsa wat natie of mensen wil zeggen. Het woord moro is van het Spaans, wat moor wil zeggen. Bangsamoro is een deel van de eilanden van de Filipijnen.Ook een deel van het eiland Mactan en Manila waren historisch gezien Bangsamoro omdat zij onder moslimregels werden bestuurd. Het was van oorsprong het huisland van de moren toen Spanje de Filipijnen coloniseerden.  Het waren sultanstaten die zich tegen de colonisatie verzetten. Zij werden hierdoor nooit totaal geintegreerd bij de rest van de eilandengroep van de Filipijnen. Toen Spanje wegtrok en de Amerikaanse colonisatie begon, werden zij wel ingelijfd bij de rest van de eilanden en als eenheidsland omgevormd.

Nadat de Filipijnen hun onafhankelijkheid opeisten, werd het gebied aan het Moro National Liberation Front gevoegd. Zij vormden het om tot het Moro homeland en scheurden zich af van de rest van de Republiek van de Filipijnen. Tijdens de vredesbesprekingen in 1996 werd deze eis ingetrokken. Toch bleef het MILF bij hun eis om een onafhankelijke moslimstaat te zijn.

 


De regering van de Filipijnen en het islamitische vrijheidsfront (MILF) hielden op 9 en 10 februari hun vredesbesprekingen. Dit was een voortzetting van de eerdere heropening van de vredesonderhandelingen van 13 januari 2011. De sfeer was ontspannen, toch hielden beide partijen zich aan hun eisen. De regel was om 'zacht te zijn voor de bevolking, maar hard in de standpunten' volgens de regeringswoordvoerder.

De partijen kwamen overeen om veilige omstandigheden te creeeren en zo de vredesonderhandelingen verder te kunnen zetten. Er werd een periode van 12 maanden afgesproken waar een staakt het vuren zou worden ingevoerd, een humanitaire opvang, een rehabilitatie en ontwikkeling voor de getroffen burgers. Beide partijen hebben ook hun voornemens bekrachtigd om criminele elementen te isoleren en voor het gerecht te brengen. De 12 maanden gaan in op 1 maart 2011.

De regering heeft zijn zorgen geuit over de dissidenten in de gelederen van het MILF, zij die geen vredesbesprekingen willen. Het MILF heeft zich bereid verklaart om deze groeperingen onder controle te houden. De regering vraagt nu aan de media om de berichtgeving zo objectief mogelijk te houden en opschuddingen en verbrekingen van de wapenstilstand in dit licht te berichten. Zij vragen ook dat sociale burgerorganisaties een klaar en duidelijke positie innemen in deze vredesonderhandelingen. Het voorstel dat door MILF is afgeleverd aan de regering wordt door de regering als een officieel document beschouwd. Hierin staat niet dat het MILF een onafhankelijke staat wil in de Filipijnen, noch dat de etnische groep Bangsamoro zich geen Filipijnen voelen. Wel wordt de regio uitgetekend. MILF wil een win win oplossing voor een eeuwenoud conflict.

De regering wijst erop dat ze het document nog moeten bestuderen. Zij zeggen dat onderhandelingen altijd dymanisch zijn en dat beginnen posities zijn wat ze zijn: beginnend. Wel helpen ze om de limieten en de zone van de onderhandelingsruimte af te tekenen. Beide partijen zullen elkaar volgende maand terug ontmoeten. De datum is gezet op 29 en 30 maart. De regering uit zijn optimisme over het verdere verloop van de onderhandelingen. Ze blijven erbij dat één jaar genoeg is om tot een akkoord te komen, ook al is het een fundamenteel begin.

 

 

19:00 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de filipijnen, nieuwe landen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.