13-02-11

Arabische economie vs democratie

De Arabische wereld davert op zijn grondvesten. Landen waar chronische honger heerst, terwijl 's lands inkomsten al de ellende kan dekken. Sociale wantoestanden waar wij in de Westerse pers niet vaak over lezen, hebben het vuur gestoken aan een kruitvat dat ontploft in serie, zonder dat er heel veel geweld wordt gebruikt, zeker niet door de prosterende menigte. In deze chaotische berichtgeving, vindt de redactie van de goednieuwskrant positieve signalen van mensen die een betere samenleving eisen. De politieke elite van de Arabische wereld is in volle verandering. Zij zien dat dit het enigste antwoord kan zijn op de menigte die met gegronde eisen op straat komen.

 


Om een iets klaardere kijk te hebben op de feiten, heeft de redactie zich gebogen over de pers uit deze landen. Alleen de mensen ter plaatse en uit die cultuur kunnen ons een blik geven wat er gaande is en wat er kan veranderen om terug een rustige samenleving te creeeren. Dit is een intervieuw van Nohammed Bin Essa Al Khalifa, een man uit Bahrain, een man achter het ministerie van economie van dat land. Hij zegt dat velen denken dat Bahrain het volgende Egypte zal worden. Hij spreekt dit tegen. De situatie in zijn land is anders, zegt hij in een intervieuw aan Bloomberg in New York. Bahrain heeft volgens hem een van de meest liberale samenleving van de Golfregio. De protesten laten zich horen, maar het zal terug rustig worden zonder grote veranderingen, wel met sociale aanpassingen, vertelt hij.

"Dit is een duidelijk voorbeeld van 'buy the rumor, sell the fact,' zegt Al Khalifa, 41 jaar. "Bahrain zal geen volgende Egypte worden."

Als je de grens oversteek naar Bahrain, zie je in je paspoort dat je een Koninkrijk binnenkomt. Hoewel het geen geschiedenis heeft van traditionele ridders op paarden, is Bahrain, de kleinste staat in de Golf, een land met een koninklijke verantwoordelijkheid.

Voor Sheikh Mohammed Bin Essa Al Khalifa is de vergelijking met de buurstaat en blitz emiraat van Dubai niet helemaal juist. Al Khalifa is de man achter de groeiende economie van Bahrain. De twee landen zijn misschien wel in dezelfde positie gestart, met dezelfde natuurlijke bron als 's lands inkomen, maar de CEO's van Bahrain voelen zich gelukkiger in de aanpak van dit land naar zijn bevolking toe.

"Heel de wereld heeft bewondering voor wat Sheikh Mohammed Bin Rashid deed in Dubai. Hij zette Dubai op de wereldkaart als essentiele internationale stad," zegt Al Khalifa,"Wij in Bahrain willen dat Bahrain zichzelf blijft. We hebben respect voor wat hij gedaan heeft, en moedigen hem aan in de weg die hij bewandelt, ook eten we mee van het succes dat hij oogst. Hun succes is het onze en ons succes is ook het hunne. Wij hebben ook een globale kijk op de zaken, maar wij willen hierin ook de mensen van Bahrain een plaats geven, een plaats waar ze zichzelf kunnen zijn."

Toen Bahrain uit de recessie kroop, leek alles heel bemoedigend. Het IMF prees de regering van het land voor zijn financiele sleutelpositie. Ze kregen de stempel van stabiliteit. Bahrain begon met diversiteit lang voor het een noodzaak werd voor andere Golfstaten. Dat is de sleutel voor hun positie van vandaag. Het was het antwoord op stabiliteit en een lange termijnvisie voor de Golfstaten. "Een paar jaar geleden zei ik tegen de mensen wat we van plan waren en legde ik onze pogingen uit om onze economie te diversifieren, om te overleven ook na het post-tijdperk van de olie economie," zegt Al Khalifa. "Hun antwoord was dat dit reeds jaren gezegd wordt, maar dat er niets verandert, waarom zou het nu werken? Mijn antwoord was dat ze dat zouden zien als die na-olie-tijd zou aanbreken. 'Woorden zijn makkelijker als de tijden goed zijn, daden als het te laat is, deugen niet, voorbereiding is de sleutel.'"

De 'slechtere tijden' zijn nu aangebroken. Net zoals in Dubai en andere Golfstaten, toch hebben zij reeds langer ervaring met het aantrekken van internationale investeringen buiten de olie-industrie. Mensen die landen op het vliegveld van Bahrain krijgen een stempel in hun paspoort waarop staat dat ze binnentreden in het 'zaken-vriendelijke Bahrain' een boodschap die geen loze slogan is. In de crisis hebben ook zij klappen gekregen, klappen in de immobilien, net zoals in alle Golfstaten. Toch gelooft Al Khalifa dat andere sectoren, die ook sterk zijn in Bahrain, deze klap hebben opgevangen. "Vooral de financiele diensten zijn een sterke troef in Bahrain, bijsectoren zoals verzekeringen, bijvoorbeeld, groeiden aanzienlijk in 2009." Ook het bankwezen van Bahrain is stabiel en hun liquiditeit is verzekerd, een verschil met de andere buurlanden.

"Juist vandaag nog, zag ik de CEO van de drie grote retailbanken uit Bahrain, zij verzekerden me dat hun kredietlijn sterker is dan voor de crisis en dat zij de industrie en ondernemingen in ons land verder zullen steunen zoals voor de crisis. Banken geven reeds meer kredieten dan voor de crisis, onze economie wordt hierdoor ondersteunt en geeft blijk van een stabiliteit."

Een van de sleutels om de economie van een land te verbeteren is de financiele sector en zijn stabiliteit. Sheikh Mohammed Al Khalifa staat volledig achter de industriele evolutie van het land.

Afwachten of deze financiele woorden de bevolking ten goede komt. Waar werk is en waar financiele zekerheid is, kan een evenwichtige maatschappij worden opgebouwd.

10:25 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.