11-02-11

Led het licht schijnen

In het Waals gewest worden sinds midden januari ledlampen uitgetest om de wegen te verlichten. Dat zou goedkoper zijn dan de klassieke lichten, zo zegt de firma die de test uitvoert, in La Dernière Heure.

Op de N63 tussen Marche-en-Famenne en Luik zijn zestien verlichtingspalen uitgerust met ledlampen. De test wordt gefinancierd door Waals minister van Openbare Werken Benoit Lutgen.
 
Volgens de firma Schréder is de test een succes omdat de Europese normen voor openbare verlichting gehaald worden. Ledverlichting op de Waalse wegen en snelwegen financieel interessant zijn voor het Waals gewest, luidt het nog, "met een energiebesparing van 53 procent en een financieel voordeel van 30 procent". (belga/odbs)

Het eerste openbaar verlichtingsproject in Nederland op basis van energiezuinige led-lampen dat afgelopen zomer in Rotterdam startte, is succesvol verlopen. Zowel de gemeente Rotterdam, de bewoners, technisch dienstverlener Imtech als Led-leverancier Lemnis Lighting zijn tevreden met dit pilotproject. Daarmee inspireert Rotterdam andere steden tot duurzaamheid. De gemeente Almere heeft zich aangemeld als tweede Nederlandse gemeente waar deze vorm van openbare verlichting zal worden toegepast. Ook Londen heeft interesse in een pilotproject.

Meer zicht met minder licht: substantiële energiebesparing


Lemnis Lighting is in samenwerking met de gemeente Rotterdam en technisch dienstverlener Imtech deze zomer gestart met een openbaar verlichtingsproject op basis van led-verlichting in de Rotterdamse wijken Kralingen en Prinsenland. Aanleiding was het bezoek van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam aan de klimaatconferentie met Bill Clinton, mei 2007 in New York.

straatverlichting,ledlicht,ledlampen,nachtkijkersRotterdam heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2025 te reduceren met 50% ten opzichte van 1990. Gebaseerd op Led-technologie (Light Emitting Diode) hebben Imtech en Lemnis Lighting, als onderdeel van het Rotterdam Climate Initiative, de handen ineengeslagen om op de markt van openbare verlichting energiezuinige toepassingen te introduceren. Lemnis Lighting bezit het intellectueel eigendom van deze innovatieve technologie. Imtech (Imtech Infra) is een grote speler op de Europese markt voor onder andere openbare verlichting en technische infrastructuur. Kennis van beide ondernemingen leidt tot innovatieve, energiezuinige en duurzame producten in openbare verlichting.

Met Led-verlichting is nu al 30 tot 50% energiebesparing te behalen op het energieverbruik ten opzichte van de conventionele openbare verlichting. Ook de zeer lange levensduur van Led-verlichting draagt sterk bij aan deze duurzame oplossing. Met energiezuinige Led's is een lichtbron ontwikkeld die licht uitstraalt dat door het menselijke oog als goed zichtbaar wordt ervaren en waardoor men in het donker veel verder en gemakkelijker kan zien (mesopisch licht). Op die manier is er met aanzienlijk minder energie meer zicht en betere kleurherkenning in het donker. Dat laatste is met name belangrijk voor het gevoel van veiligheid. straatverlichting,ledlicht,ledlampen,nachtkijkers

De ogen van de mens kijken 's nachts via zogenaamde 'staafjes' en overdag via 'kegeltjes'. De kegeltjes zijn veel gevoeliger voor licht en hebben dus ook veel minder licht nodig om goed te kunnen zien. Met de traditionele straatverlichting  wordt het daglicht nagebootst zodat we onder de straatlamp goed kunnen zien. Het grote nadeel is echter dat het buiten de lichtbron aardedonker is en de ogen telkens weer moeten wennen aan het donker en dan weer aan het licht, donker etc. Bij Led-verlichting ervaren onze ogen de verlichting anders. We zien niet slechts de tunnel van licht, maar ook veel van de omgeving. Daardoor ontstaat er een groter gevoel van veiligheid. Het is dus niet alleen energiezuinig en derhalve financieel voordelig, maar ook veiliger.


Ook vanuit de gemeente Londen is er inmiddels belangstelling voor deze duurzame vorm van openbare verlichting. Specialisten uit Londen hebben de verlichting inmiddels bestudeerd. Ook Londen gaat nu ook een test doen met deze verlichting. Profiel Lemnis Lighting
Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris Holding, is actief in de lichtindustrie op het gebied van Led (Light Emitting Diode). Lemnis heeft de Led-technologie op zodanige wijze ontwikkeld dat deze toepasbaar is in diverse bestaande en nieuwe lichtconcepten. Lemnis draagt met haar technologie bij aan een versnelde acceptatie van de LED als belangrijkste energiezuinige en duurzame lichtbron in de markt. Lemnis Lighting is gevestigd in 's-Hertogenbosch en San Francisco en werd in 2005 opgericht door twee achterkleinzonen van Anton Philips.

 

12:11 Gepost door De Redactie in besparen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: straatverlichting, ledlicht, ledlampen, nachtkijkers |  Facebook |

Commentaren

de Led lamp is een van de beste uitvinding.
De lamp gebruikt minder enegrie en geeft evenveel licht.

Gepost door: nik | 11-09-14

Inderdaad Ledlampen zijn veel beter voor het milieu

Gepost door: Led voor VVE | 26-09-14

De commentaren zijn gesloten.