26-02-11

Islamofobia

Melody Moezzi is schrijfster, commentator, spreekster en activist, en advocate. Zij is directeur van een non profit organisatie die ijvert voor intercultureel geloof, 100 people of faith. Haar eerste boek: War on Error, vertelt het reele verhaal van Amerikaanse moslims. Zij kreeg hiervoor twee prijzen en werd genomineerd voor de 'Eer van mensenrechten-prijs. Zij is geboren in 1979 in Chicago, en een Iranese Amerikaanse moslimschrijfster. Zij spreekt vooral over religie, publieke gezondheidszorg, politiek en cultuur, vooral van Iran. Zij schrijft voor de Washington Post, CNN, Ms.Magazin, oa. Zij is ook de colomschrijfster van het magazine Moslim girl, dat maar kort geleefd heeft. Zij schrijft vooral over de bipolariteit van de godsdiensten en hun multiculturele mogelijkheden. Zij is stichter van de organisatie: Hooping for Peace. Een bezige dame die geen blad voor de mond neemt.In dit artikel schrijft ze over het woord 'terrorist'. Zij legt uit dat dat woord tegenwoordig bijna een synoniem is voor moslims. Onterecht, legt ze verder uit. Er worden en werden heel wat terroristische aanslagen gepleegd door mensen die geen moslim zijn. Meestal worden deze mensen in de pers omschreven als moordenaars of gekken, waarmee ze volmondig eens is, maar het zijn en blijven ook terroristen. Dat het woord meer een synoniem is voor 'moordenaars' en 'gekken' komt dichter bij de waarheid.

Als de pers toch het woord terrorist in zijn tekst opneemt, gaat het over aanslagen van het extreme islamietische kamp. Hierdoor wordt dit woord in onze samenleving te veel vereenzelvigd met deze religie. Zij vraagt ons of het wel juist is dat de meeste terroristen inderdaad moslims zijn.

Nee, is haar antwoord. Volgens de cijfers van het Terrorisme trend rapport van Europa van 2010 zien we dat 294 gefaalde, geplande en uitgevoerde terroristische aanslagen in zes Europese landen, met 50 % daalde te vergelijken met 2007. Een gedetailleerde lijst leert ons dat 237 door separatistische groepen werden gepland, 40 door linksen of anarchistische groepen, 4 door extreem rechts, 10 door niet welomschreven groeperingen en 1 door een Islam organisatie. En toch concludeert het rapport dat 'Islam terrorisme als de meest bedreigde wordt aangevoeld' in de Europese Unie. Zelfs terwijl er maar 1 aanslag, een aanslag in Italie, plaatsvond georganiseerd door een Islam groepering in 2009.

Wat is er dan aan de hand, vraagt ze zich af. Waarom is het zo dat volgens een onderzoek in Frankrijk en Duitsland, 40 % van de burgers bang zijn voor het Islam terrorisme? Waarom worden in Zwitserland de minarets verboden, met de reden dat ze een aanzet zijn voor het Islam blinde geweld? Waarom zijn Amerikaanse burgers zo bang van een Islamitisch cultureel centrum in Manhattan?

De angst voor de moslims zit er bij de Europese en Amerikaanse bevolking goed in. Zij bekijken de hele groep moslims als een geheel. "Lid zijnde van deze amorfe moslimgroep, heb ik een paar dingen te vertellen aan diegene die mij bekijken als een dreiging."

"Eerst en vooral, het is niet uw schuld. De pers en mensen zoals ik, moeten eens beginnen met hun woorden zorgvuldiger te kiezen. Als individuen in een gemeenschap blind geweld gebruiken tegen deze gemeenschap of een land, dit om paniek en angst te zaaien, zijn deze individuen terroristen. Punt uit. Hun geloof speelt dan weinig rol, als er al van geloof gesproken kan worden in eenzelfde zin als geweld. Ook al zijn deze mensen moordenaars en gekken, het blijven terroristen. We kennen het terreur van de Christelijke gemeenschap tegen abortusplegend personeel, we kennen het geweld van de Palestijnen tegen Israel en omgekeerd, zij hebben maar een doel en dat is angst zaaien door hun blinde geweld, dit zijn terroristen. Of zij dat nu in naam van gelijk wie doen, dat speelt geen rol.

Ten tweede is jullie angst niet helemaal gegrond. Als je de statistieken bekijkt van terreurdaden hierboven aangehaald.

Ik zou zeggen, waarom praat je niet eens met je moslim buur, en leer hem kennen, zodat de angst dat hij een terrorist is zal wegebben.

Ten laatste en waarschijnlijk als belangrijkste punt, is het feit dat angst besmettelijk en contraproductief is. Islamophobie is meer bedreigend dan de Islam zelf, omdat het onwetendheid en hypocrisie uitademt. Het zet ook de andere partij aan om zich in die rol in te leven. Als u zelf eens tot een minderheidsgroep hebt behoort, weet je waarover ik spreek. Als mensen worden uitgestoten of veracht worden, zijn ze kwetsbaarder voor extremisme. Dan klitten ze samen, ze vormen gangs, ze vormen ondergrondse groepen, en zo worden ze terroristen. Er is niets zo erg dan mensen haten en vrezen zonder enige gegronde reden."

Een moeilijk onderwerp, wel stof tot nadenken.

 

 

De commentaren zijn gesloten.