11-02-11

Egypte vrij?

Egypte, Mubarak gaat, dan weer niet, blijft nog even... de chaos is groot. Wat maken wij ervan? Is het een lont aan een kruitvat of is het een bevrijdende revolutie?

Laatste nieuws: Mubarak verlaat zijn presidentspost.


Natan Sharanksy, een russische dissident, praat over de ontwikkelingen in Egypte. Hij zegt dat de vrije wereld zich moet bedenken als ze hulp geven aan landen met een dictator. USA geeft per jaar $2 biljoen aan hulp aan Egypte. Dit geld geeft automatisch steun aan Mubarak. Het moment is gekomen om deze hulp eens af te wegen. Hulp geld aan dictators is tevens ook hulp aan het onderdrukken van de democratie, zo zegt hij.

Sharanksy heeft jaren als dissident in ballingschap geleefd, ver weg van zijn familie. Hij kreeg veel steun van Reagen die zijn boek een ode aan de vrijheid noemde. Sharanksy zegt dat democratische dissidenten hulp kunnen krijgen van de vrije wereld als ze de wereld vrij willen houden. Amerika speelt hierbij een grote rol, vindt hij. "Als Amerika de leider wil blijven in een democratische wereld, moeten ze hun hulp herzien."

In zijn laatste speech, gisteren, zei Mubarak dat hij niet zou luisteren naar internationale raad om af te treden. Hij zal wel zijn macht afstaan aan Omar Sulemain onder bepaalde voorwaarden. Hij wilde ook de grondwet veranderen ivm met wie president kan worden in Egypte.

Sharansky zegt dat Reagan een cruciale rol speelde in het einde van de communistische dictators. Hijzelf won zijn vrijheid terug door de hulp van Reagan. Hij is er van overtuigd dat democratische leiders kunnen helpen om de vrijheid in dictatorlanden terug te installeren. "Ik spreek uit ervaring, ik ben nu zeer ontgoocheld dat de vrije wereld zo vlug zijn lessen vergeten is, hun geschiedenis en hun vrijheidstrijd voor onafhankelijkheid. Het is heel belangrijk wat de leiders van democratische landen en Egypte nu overeen komen. Dit is het moment van een unieke kans, hopelijk wordt deze kans aangegrepen, het hangt helemaal af van de democratische leiders van deze wereld."

Sinds zijn vrijlating in 1986 is Sharanksy nooit gestopt om op te komen voor de vrijheid in de wereld en de vrije meningsuiting. Hij zegt nog dat er weinig vrije landen zijn in de Arabische wereld en dat het moment gekomen is om daar werk van te maken. "Het is mooi dat Obama over vrijheid spreekt, maar wat de Arabische wereld nu nodig heeft zijn acties, acties om de vrijheid in deze landen te linken aan ecomonische samenwerking. Obama's woorden vallen me recht in het hart, hij is een goede man, toch staat vrijheid in actie niet echt in zijn agenda. De wereld heeft schrik dat een antwoord op de dictatuur in de Arabische wereld, het Islam fundamentalisme is, dat is te eng gekeken." 
Sharanksy leeft sinds 1986 in Israel. Hij looft Obama en Reagan als de gelovers van vrijheid en democratie. Hij is geboren in ukraine in 1948 en is bekend geworden voor zijn felle woorden tegen de Soviet regering. Hij werd in 1977 veroordeeld voor verraad en spionage. Hij werd naar een Soviet Gulag gebracht. Zijn jaren in deze gevangenis beschreef hij in een boek. Ook schreef hij in 2005 een boek over democratie: the power of freemdom to overcome freedom and terror. Daarin schrijft hij over drie verschillende groepen mensen die onder een tirranie leven: de gelovers: zij die akkoord gaan met de dictator, de dubbele denkers: zij die niet in de ideologie geloven maar niets zeggen en de dissidenten: zij die niet akkoord gaan met de dictator en spreken en er hun vrijheid voor willen opgeven om gehoord te worden.
"De mensen in de straten van Egypte zijn dubbele denkers," zegt hij, "zij zijn niet akkoord om voor altijd onder de tirranie te leven en eindelijk spreken, beschermd in een massa."

bron: waxhingtonpost

17:33 Gepost door De Redactie in actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.