10-02-11

Zingen voor valentijntje

Het Vocaal Ensemble Cantando duikt met dit concert volledig onder in de romatiek. Het wordt een uitzonderlijk mooi a capella concert vol emoties en “kippenvelmuziek”.

Het Vocaal Ensemble Cantando duikt met dit concert volledig onder in de romantiek, die in de 19de eeuw in Europa een boeiende en muzikaal vruchtbare periode was. Van Joseph Rheinberger in Duitsland tot Giuseppe Verdi in Milaan, van Charles Stanford in Engeland tot Sergej Rachmaninov in Moskou, in alle windstreken probeerden componisten elk op hun eigen manier drama en emotie te verklanken.

De muziek, gecomponeerd tijdens de romantiek, werd steeds complexer, de muziekstukken werden groter en vereisten ook grotere koren en orkesten. Ondanks die trend staat Cantando op dit concert alleen op het podium. De composities die we brengen zijn doorwrocht, emotioneel en vaak dramatisch, maar zonder de grote middelen. Alles is a capella, en misschien net daardoor vaak kippenvelmuziek.

Daar waar romantiek de rode draad is, zoeken we de afwisseling in een samengaan van componisten van eigen bodem (Van Nuffel, Vyverman, Alpaerts) en buitenlandse (Reger, Holst, Bortnianskij), van bekende namen (Mendelssohn, Rachmaninov, Bruckner) en veel minder bekende (Kuula, Pearsall).
Maar of het nu Vlaams of Russisch is, overbekend of juist een ontdekking, wij willen emotie brengen en bij onze toehoorders een gevoelige snaar raken.

waar en wanneer?

10:26 Gepost door De Redactie in cultuur, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.