09-02-11

Rond de zon, maan en sterren

Het Amerikaanse ruimtevaart agentschap geeft beelden vrij van de voor- en achterkant van de zon. Deze beelden werden genomen door de Nasa twin solar ruimteschip die de beelden schoot langs beide kanten van de zon. "Voor de eerste keer ooit hebben we nu een driedimensioneel beeld over de zonneactiviteit," zegt Angelos Vourlidas, leider van het wetenschappelijk team Solar Terrestrial Relations Observatory (Stereo).

"Stereo laat de zon zien zoals ze werkelijk is, een bol van heet plasma omweven door een magnetische veld."

Het stereo project werd opgestart in 2006. Toen werd de zonneenergie bestudeerd vanop de aarde door Nasa. In 2007 nam het ruimteschip van Stereo 3-D beelden van de zon en in 2009 werden er 3-D beelden van hete uitbarstigen bestudeerd. Deze uitbarstigen zijn gekend als kroonmassa uitbarstingen, deze kunnen communicaties verstoren van satelieten en zelfs communicaties op de aarde. Wetenschappers zeggen dat de informatie van de laatste missie hen zal helpen om de ruimte tussen zon en aarde beter te begrijpen. De Nationale Oceaan en atmosfeer administratie gebruikte reeds de stereo 3-D beelden om een beter weeroverzicht te geven voor de luchtvaart, electriciteitsplanten, sateliet operaties enz.

"Met gegevens zoals dit kunnen we rond de zon vliegen en onze horizon verbreeden, zonder ons kantoor te verlaten," zegt de Stereo leider.

En het aftasten van de cosmos gaat verder. Er werd een nieuwe sterrenteken ontdekt dat onze horoscoop wel eens op zijn kop zou kunnen zetten. We hebben nu 13 tekens ipv 12. Velen volgen hun horoscoop om hun leven anders in te richten, om contracten te sluiten met bedrijven en werknemers, om de liefde van je leven te vinden of te verlaten. Brengt de ontdekking van deze nieuwe ster al dit op de helling?

In de horoscoop zijn er twee systemen werkzaam: De tropische zodiac, die we gebruiken en de Sidereal. De tropical zodiac is de gewone die we kennen en ons onderverdelen in waterman, leeuw, stier, ram... De Sidereal en de Tropical hebben altijd naast elkaar bestaan, hoewel wij er ons in de gewone horoscoopwereld niet altijd van bewust waren. De Tropical zodiac is stabiel omdat het verbonden is met de lente equinox. Het is de Zodiac die gebruikt wordt in het westen. De andere zodiac, sidereal, wordt gebruikt door astronomen en Vedische astrologen van Oost-Indie. Deze zodiac verandert constant. De commotie over een nieuw sterreteken is niet nieuw. De oude Babyloniers hadden reeds 13 tekens ipv onze 12. Zij wilden voor reden van perfectie enkel 12 tekens erkennen. De slang werd door hen genegeerd. (Ophiuchus). De Amerikaanse astronoom Parke Kunkle gaf een intervieuw in de Minneapolis Star Tribune waarin hij zegt dat door de aantrekkingskracht van de Maan, de sterrentekens een maand uit orbit waren. Dat wil zeggen dat tijden van de tekens van de horoscoop veranderd zijn. Het internet deed daarna de rest van het verhaal. Er kwam een deining los over het wel en nietes van de zodiac nu men wist dat er 13 tekens waren. Wat er niet werd bijverteld is dat de Westerse Tropical Zodiac altijd hetzelfde is gebleven en het alleen de Sidereal was die veranderde, wat niet ongewoon is.

De paniek en de hype om je sterrenteken te veranderen is dus niet nodig. Alles blijft bij het oude, een leeuw blijft koning, een ram blijft de strijder tegen alle onrecht en een stier blijft houden van al het aardse. De waterman blijft een rebel, de steenbok een koppigaard, de boogschutter blijft bij zijn verantwoordelijkheid, de maagd bij het mooie in het leven, net zoals de weegschaal blijft afwegen en de kreeft zijn familie bekijkt als het aardsparadijs. De tweelingen blijven bij de pinken, de vissen drijven boven en de schorpioen houdt onze emotie aan de gang.

43042.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar wat is er nu aan de hand met dat 13de teken. We vonden het reeds terug in Babylonie: de slangendrager.

Ophiuchus of Oph. Dat is een sterrenbeeld aan de hemelequator.Het ligt op de ecliptica of de schijnbare zonneweg. Dat is de jaarlijkse baan van de zon tov de sterren aan de hemelbol. Aangezien deze ecliptica door de slangendrager loopt, weerden de babyloniers het uit de dierenriem. Wel wordt het gebruikt in de vedische astrologie.

De Vedische of Indiase astrologie, ook wel Jyotisha genoemd, wordt al sinds vele duizenden jaren in India beoefend. In de Rig Veda, de oudste van de Veda's, de heilige Indiase Sanskrietgeschriften, waarvan wordt aangenomen dat het stamt van enkele duizenden jaren voor Christus, zijn concrete aanwijzingen over de astrologische werkwijze en methodiek beschreven. Vedische astrologie is daarmee wellicht de oudste vorm van astrologie die we kennen. Onderzoek van Project Hindsight onder leiding van Robert Hand heeft aangetoond dat er veel overeenkomsten zijn tussen de astrologie van de Grieken, die wordt gezien als de basis van de Westerse astrologie, en die van India. Het is mogelijk dat de Griekse astrologie voor een groot deel is beïnvloed door de Vedische astrologie. -wikipedia-

De Sidereal en de tropical horoscoop zijn termen voor twee systemen van sterrentekens die bij de ecliptische coordinaten behoren. De tropical zijn sterrenbeelden die nooit veranderen, terwijl de sidereal tov van de ecliptische baan wel eens veranderen. Zij verdelen beiden de ecliptische baan in periodes. De Tropical is gebaseerd op de stand van de sterrentekens tov van de equinox en de Sidereal baseert zich op de sterren zelf. Zo gebeurt het dat de twee systemen soms enorm van elkaar verschillen. Zij dreven door de eeuwen heen een beetje uit elkaar. Het tropical systeem is geintroduceerd door Ptolemeus in de 2de e  en wordt nog steeds gebruikt in de westerse astrologie. De sidereal wordt gebruikt door de hindu astrologie. Sinds de 20ste e heeft het westen een paar elementen van de sidereal overgenomen.

Onze klassieke astrologie volgt de orientatie van de aarde tov van de zon en de planeten van ons zonnestelsel, de sidereal astronomie houdt zich bezig met de positie van de aarde en zon-planeten en de sterren. De klassieke zodiac werd door de Babyloniers vastgelegd rond 7de en 6de eeuw AC, op het moment dat de equinox nog niet was ontdekt. De klassieke Hellenistische (griekse) astronomie hield wel rekening met deze aardelijn. De equinox werd ontdekt door Hipparchus. Ptolemeus schreef 250 jaar na Hipparchus de horoscoop neer, rekening houdende met de equinox. Omdat de slangendrager door de schijnbare lijn van de zon liep, schrapte hij dit teken. Hij zag dat de andere 12 tekens juist op 30 graden afstand van elkaar lagen, wat hij een perfecte verhouding vond. Op hetzelfde moment introduceerden de Hindu's hun astronomie gebaseerd op het oude systeem. Zij namen de sterren erbij, niet alleen de aarde, zon en planeten.

 

 

De commentaren zijn gesloten.