08-02-11

Blazen laat je rijden

De politierechtbank van Verviers heeft vandaag een 38-jarige man veroordeeld tot de plaatsing van een alcoholslot op zijn voertuig, zo niet moet hij zijn rijbewijs voor een jaar inleveren. Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is het de eerste veroordeling in België sinds de betrokken wet eind vorig jaar van kracht werd.

"De uitvoeringsbesluiten zijn in december 2010 verschenen", zegt een woordvoerder van het BIVV. Een alcoholslot verhindert de bestuurder met de wagen te vertrekken als hij te veel gedronken heeft of niet in het toestel blaast.
 
Aanpassen aan Belgische normen
België was na Finland het tweede Europese land dat het alcoholslot in zijn wetgeving opnam. Maar het slot kan in België nog niet in een auto geïnstalleerd worden. De fabrikanten moeten het systeem nog aan de Belgische normen aanpassen en laten homologeren door de overheid. Daarna moet de federale overheidsdienst Mobiliteit organismen aanduiden die het programma (medisch en psychologisch) opvolgen en die verifiëren of de veroordeelde het vonnis naleeft, legt de woordvoerder uit.
 
De installatie van een alcoholslot kan tot 2.000 euro kosten. De kosten zijn ten laste van de veroordeelde. De rechter kan het bedrag aftrekken van de boete die de veroordeelde moet betalen. (belga/tw)

21:22 Gepost door De Redactie in belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.