25-01-11

Melkbrigade

Iedere levering van rauwe koemelk aan de zuivelverwerkende industrie wordt nauwgezet gecontroleerd. Melkcontrolecentrum-Vlaanderen, kortweg MCC, checkt jaarlijks meer dan 800.000 monsters uit de melktank van producenten. Omdat overmatig antibioticagebruik in de veehouderij het afgelopen jaar op de korrel werd genomen, vraagt VILT aan MCC of melkveehouders verstandig omspringen met dit geneesmiddel. Voorts vernemen we van voorzitter François Achten en directeur Luc De Meulemeester welke andere parameters van melk gecontroleerd worden en wat de resultaten ons leren over de hygiëne en samenstelling van melk.


Waarvoor worden antibiotica in de melkveehouderij gebruikt?
Luc De Meulemeester: Antibiotica (o.a. penicillines, tetracyclines, macroliden) en chemotherapeutica (o.a. sulfonamiden) worden al decennialang ingezet ter behandeling van allerhande infecties. Mastitis is wellicht de belangrijkste reden waarom deze geneesmiddelen worden toegediend. Deze uieraandoening wordt veroorzaakt door koe- of omgevingsgebonden kiemen die een ontstekingsreactie veroorzaken in de uier. Hierdoor stijgt het celgetal (het aantal witte bloedcellen) in de melk en vermindert de melkproductie. Behalve voor de behandeling van uierontstekingen, worden antibiotica ook gebruikt voor klauwproblemen, ademhalingsaandoeningen en vruchtbaarheidsstoornissen.

lees meer

10:24 Gepost door De Redactie in gezondheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.