23-01-11

Globalisatie: kent u de wereld? deel II

We gaan deze week Mauritius verder in het middelpunt zetten. Het eiland, in Afrika, is gekend voor zijn Dodo, een uitgestorven vogel. De Nederlanders vaarden tegen de kust van Mauritius in de vroege 17de eeuw. Ze gaven het eiland de naam van Prins Maurice de Nassau. Zij zogen het eiland bijna leeg aan grondstoffen zoals de ebony boom en zij waren ook verantwoordelijk voor het uitsterven van de Dodo, een tamme vogel die niet kon vliegen en lekker boven het spit smaakte. Zij plantte suikerriet aan voor ze het eiland verlieten in 1710 omdat ze de cyclonen die het eiland teisterden, beu waren.

 


De Nederlanders trokken weg, de Fransen kwamen, dit in 1721. Zij herdoopten het eiland tot Ile de France. Zij brachten er slaven uit Madagascar en het vasteland van Afrika om te werken in de suikerplantages. Zij vertrokken toen ze verloren van de Engelsen in 1810. De Fransen gingen, de Engelsen kwamen en herdoopten het eiland terug naar Mauritius, zij zwaaiden er 158 jaar de scepter.

In 1835 werd de slavenhandel verboden. Mauritius trok toen werkers aan van Indie en China om de slavenhanden te vervangen op de Engelse plantages. Ook vestigden zich er Chinese emigranten en namen de export in handen.

Mauritius werd onafhankelijk in 1968 na een referendum in 1967. Het is een Westminster-style democratie. De leden van het parlement worden om de 5 jaar verkozen. De president is het staatshoofd, de uitvoerende macht ligt bij de eerste minister, hoofd van de regering. De officiele taal is het Engels, Frans wordt nog veel gebruikt en het Creools wordt er ook nog veel gesproken.

Op het ogenblik kampen ze met een watertekort. Het regenseizoen laat op zich wachten en de regering heeft de bevolking op een waterrantsoen gezet.

cavadee_020002.jpgVorige week was er een grote feestdag: Cavadee Tamil Festival. De eerste minister gaf offers aan een priester van de Kailasson Tempel. Thaipoosam Cavadee is het symbool van de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Dit feest is vooral populair bij de Tamils, toch vierden er andere religies mee. Cavadee is het feest in eer van de god Muruga, de zoon van Shiva die deugd, jeugd en macht verpersoonlijkt. Het feest begint eigenlijk 10 dagen eerder met de Kodi Etram, op die dag wordt er gevlagd. De aanloop naar de hoogdag wordt gevierd met gebed, daarna komen er pelgrims en gelovigen de straat op met hun cavadee, dat is een bamboestructuur versierd met bladeren, bloemen, fruit en foto's van de god Muruga. De tocht gaat richting rivier. Na een bad in de rivier wandelen ze naar de kovils (tempels) om in gemeenschap muziek te spelen en te dansen. Terwijl de mannen hun cavadee dragen, dragen vrouwen en meisjes een mand op hun hoofd gevuld met melk overdekt met een roze doek.

Mannen steken naalden in hun vel, als je in een juiste trance bent, zou je niet bloeden en geen pijn voelen. Dit feest is om een schuld te vereffenen en om Lord Muruga te vragen voor gezondheid en oplossingen voor al je problemen, het is ook een daad van reiniging.img_4540.jpgCavadee.jpgDit jaar stond het feest in het teken van het water tekort. Er waren minder pelgrims. Deze pelgrims lopen blootsvoets naar de tempels, dit jaar was dat moeilijk omdat de wegen er krukdroog bijliggen, normaal is het regenseizoen reeds begonnen en zijn de wegen kleine riviertjes zodat de pelgrims zich kunnen afkoelen onder de stekende zon. Nu is het lopen op de oververhitte asvalt te pijnlijk. In Port Louis had de overheid voor watersproeiers gezorgd langs de weg, zodat er toch kon gewandeld worden. De melk van de meisjes wordt in het beeld in de tempel gegoten, het wordt gezegend door een Tamil priester en daarna verdeeld onder de gelovigen.
Cavadee is een groot familie feest. Familie en vrienden worden uitgenodigd rond een feestdis.

16:33 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mauritius, cavadee, religieuze feesten, globalisatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.