20-01-11

Fool's gold goud waard

1291531076_pirit.jpgPyriet was een kwelling voor menig goudzoeker. Aangezien het op echt goud lijkt, wordt het in het Engels wel eens 'fool's gold' genoemd. In de sector van de zonne-energie zou het echter wel van goudwaarde kunnen zijn.

Pyriet zou gebruikt kunnen worden bij het produceren van zonnepanelen. Aangezien pyriet veelvuldig aanwezig is, zou dat de productie veel goedkoper maken dan met zeldzame mineralen. "Met inzicht en een beetje geluk kunnen we een oplossing voor dit probleem vinden met iets dat nu gezien wordt als nutteloos", stellen onderzoekers van de universiteit van Californië.
alVltE.jpg
Commerciële zonnecellen maken gebruik van dure en mogelijk zelfs giftige materialen. Pyriet is zeker geen nieuwe piste voor de sector. In de jaren 80 en 90 experimenteerden de Duitsers al met het materiaal. Wegens gebrek aan interesse bleek het toen niet mogelijk om verder onderzoek te financieren.

Op een goudkoorts is het nog even wachten. Het is nooit eenvoudig om een theorie vanuit het laboratorium naar de markt te brengen. Daarom moet er nog onderzoek volgen naar het nut van pyriet. De komende drie jaar hebben de onderzoekers alvast een sponsor om te experimenteren met het valse goud. (gb)

demorgen.be

17:38 Gepost door De Redactie in IT, wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.