18-01-11

Vlaamse kwaliteitskranten

Niet dat de goednieuwskrant zich als een kwaliteitskrant wil profileren. Wij zijn ook niet van zin om ons groot gelijk te halen. Wel weten we dat er iets loos is met de pers in Vlaanderen, dit omdat we veel kranten lezen, niet alleen uit het andere taalgedeelte van het land, ook internationaal. Er zijn er die slechter scoren, maar er zijn er zoveel beter. De beste artikels vinden we vaak in blogs, ja heren van de pers, het spijt ons ten zeerste, maar de bloggers nieuwsbrengers steken vaak meer tijd in hun artikels dan de officiele pers. Er zal wel een uitleg voor zijn, maar les excuses  sont faites pour s'en servir ...

De afgelopen week ontmaskerde BASTA de kranten en we hadden ook het geweerschot van de journalist van de VRT. Dit onderstaande artikel vonden we de moeite om te plaatsen.De journalistiek in Vlaanderen laat een aantal tendenzen blijken die een maatschappelijk debat verdienen maar dat niet krijgen. Sommige journalisten en media doen hun uiterste best om het predicaat ‘vierde macht’ te exploiteren.

Hun macht komt voort uit het zoetjesaan en succesvol inpalmen van schemerzones: die tussen opiniëring en berichtgeving, die tussen entertainment en informatie, zelfs die tussen informatie en desinformatie. Journalistiek vanuit een niemandsland waar God noch gebod geldt, een land met alleen maar kritische vragen van maar niet aan journalisten, een land waar journalisten in lange persoonlijke brieven de degens kruisen met politici en zich uitgebreid bezondigen aan wat ze de ander verwijten: het grote gelijk. Het gebeurt sluipend. Het valt niemand op. En niemand ligt er wakker van. Ten onrechte.

lees meer

De commentaren zijn gesloten.