17-01-11

Rubens ontdekt?

Het schilderij dat twee jaar geleden werd ontdekt in een van de kelders van de basiliek van Halle, zou 'minstens deels' van de Vlaamse grootmeester Pieter Paul Rubens zijn. Dat zegt restaurateur Roger Smelinckx.


media_xl_4016324.jpg Het gaat om een olieverfschilderij op een houten paneel van 65,9 op 51 cm en toont een man die aanbiddend kijkt naar Onze-Lieve-Vrouw met kind. De opdrachtgever is Rogier Clarisse die zelf ook op het schilderij te zien is en op dat ogenblik herstelde van een ziekte.
 
Het stuk dat wordt toegeschreven aan Rubens is 'minstens' het gezicht van Clarisse. De restaurateur zal door de ontdekking een dossier aanmaken, dat voor verder onderzoek zal worden overgemaakt aan het Rubenshuis.
 
Volgens de vereniging die de 'mirakelschilderijen' uit de basiliek laat onderzoeken, zijn er talloze aanwijzingen dat het schilderij inderdaad (deels) van Rubens kan zijn.
 
"Clarisse was een lakenhandelaar uit Rijsel die indertijd in Antwerpen woonde en intiem bevriend was met Rubens. Rubens heeft hem ooit geschilderd. Dat werk bevindt zich in Californië. Rubens zelf vertoefde regelmatig in Halle.
 
Mogelijk heeft Clarisse dit werk bij het atelier van Rubens besteld en heeft de schilder een deel van het werk gedaan. Het is nu aan de experten van het Rubenshuis om hierover te oordelen. De archieven van de basiliek van Halle hierover zijn indertijd vernietigd", aldus Stas. 100 procent zekerheid zal er dus wellicht nooit bestaan. (belga/edp)

destandaard.be

19:31 Gepost door De Redactie in cultuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.