23-01-11

Globalisatie: kent u de wereld? deel II

Mauritius, officieel de Republiek Mauritius, is een eiland in de Indische Oceaan. Het ligt circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen. Tot de Republiek Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues (109 km²), Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en met elkaar slechts 71 km² groot zijn. Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugees Don Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten op Mauritius voet aan wal zette. De hoofdstad is Port Louis, dat in 1736 door de Fransen gesticht was en wellicht de naam kreeg van de Franse koning Lodewijk XV.

bron: Wikipedia- 'Gelukkige verjaardag'


 

Mauritius stimuleert instanties en particulieren om groene energie te produceren. Verschillende scholen hebben al zonnepanelen geïnstalleerd en boeren plaatsen windmolens op hun grond.

images.jpg"We hebben hier zoveel zon", zegt Andrea Gungadin, rector van het Hindoe Meisjescollege, een particuliere school in Curepipe in het zuiden van Mauritius. "Waarom zouden we daar niets mee doen, als de zon gebruikt kan worden om elektriciteit te produceren? Fossiele brandstoffen worden duurder en schaarser."

De school met 1.400 leerlingen produceert dagelijks 14 KWh schone energie, dankzij een systeem op het dak. De zonnepanelen leveren ongeveer een vijfde van de benodigde energie voor de school.

Minder uitstoot
In december vorig jaar lanceerde Mauritius een initiatief waarbij de bevolking werd aangespoord om elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Minister Rashid Beebeejaun van Energie en Openbare Nutsbedrijven zegt dat het eiland de uitstoot van broeikasgassen zo wil verminderen. Ook moet Mauritius de mogelijkheden om energie op te wekken, verbreden.

"We willen Mauritius in een duurzaam eiland veranderen, een voorbeeld van ecologische duurzaamheid", zegt hij.

lees meer

Meer over Mauritius

De commentaren zijn gesloten.