17-01-11

Electrische auto crasht goed

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft, in samenwerking met Duitse collega ADAC, voor de eerste maal een crashtest uitgevoerd met een elektrische wagen. Ondanks de kleine afmetingen, het lage gewicht en het mogelijke gevaar voor elektrocutie waren de resultaten zeer goed, zo luidt het vandaag in een persbericht van Touring.

Het geteste model was een Mitsubishi i-MiEV. De test bestond uit twee delen, enerzijds een frontale en een kop-staart crash om de veiligheid van inzittenden te evalueren, en anderzijds het mogelijke gevaar voor elektrocutie door de batterij en de leidingen op inzittenden en hulpverleners.

De auto komt met onderscheiding uit beide testen, zo luidt het. In het bijzonder werd rekening gehouden met het lage gewicht van 1.100 kg en de kleine krimpzone vooraan die typisch zijn voor de meeste elektrische modellen. Ondanks deze beperkingen werd het grootste deel van de impactenergie voldoende opgevangen door de krimpzone. De overlevingsruimte voor de inzittenden werd gevrijwaard.

Tijdens de crash bleven ook de batterijcellen veilig ondanks het feit dat de achterkant 40 cm werd ingedrukt. De stroom werd meteen afgesneden. Dat is ook de bedoeling want we moeten natuurlijk vermijden dat inzittenden en hulpverleners elektrische shocks krijgen, aldus Touring.

De mobiliteitsorganisatie raadt wel aan om de zogenaamde reddingsfiche niet weg te stoppen onder het dashboard, maar wel op een goed zichtbare plaats te kleven. Deze "handleiding" moet de hulpverleners toelaten om de stroom manueel uit te schakelen met de knop die zich in elk elektrisch voertuig bevindt. (belga/ka)

11:44 Gepost door De Redactie in technologie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.