15-01-11

Hedgefondsen terug in

Hedgefondsen hebben zich verrassend snel hersteld van de financiële crisis en beleggers kiezen er sinds het ‘rampjaar’ 2008 steeds vaker voor hun portefeuille uit te breiden met een hedgefonds. Dat zegt Sjef Pieters, hoofd business development in de Benelux bij Lyxor Asset Management. “2010 was eigenlijk het jaar waarin men zich afvroeg ‘Wat gaan we nu met hedgefondsen doen?”

Hedgefondsen werden tijdens de financiële crisis hard geraakt. Het aantal fondsen dat moest sluiten, schat Pieters op 10 tot 15%, alleen al bij Lyxor werd in 2008 €6 miljard onttrokken. “Ik dacht persoonlijk dat 20 tot 25% van de fondsen het niet zou redden. Beleggers gingen weer op zoek naar zekerheid, het risicoprofiel van hedgefondsen paste daar niet bij. Ook werkten hedgefondsen te veel met geleend geld. Voor 1 dollar geïnvesteerd geld werd 20 tot 30 dollar van de bank geleend. Toen banken begonnen om te vallen, werd geld lenen echter te duur.”

Door de crisis waren veel fondsen niet meer in staat te voldoen aan hun liquiditeit. “Fondsen gooiden de deur op slot, beleggers wisten soms niet of en wanneer ze hun inleg terug kregen.” Maar de sector veerde snel terug. “Banken die zich eerst met dezelfde strategieën bezig hielden als hedgefondsen, stopten hiermee vanwege het risico. Hierdoor werd de concurrentie minder.”

Pieters illustreert de herrijzenis met rendementspercentages. In 2008 maakte een index van alleen de hedgefondsen van Lyxor een verlies van 10,13%. In 2009 herstelde dat zich naar een positief rendement van 5,15%, in 2010 was dit gestegen naar 5,8%.

Toch is het lastig de hernieuwde belangstelling hedgefondsen in het algemeen in cijfers te vangen. Pieters: “Over de bedragen die in de sector als geheel om gaan, kan ik weinig zeggen. Veel hedgefondsen handelen via heel liberale regimes zoals de Kaaiman eilanden, dat komt de transparantie niet ten goede.”

Die ondoorzichtigheid noemt Pieters direct als één van de nadelen van hedgefondsen. “Hedgefondsen handelden zonder veel regulatie. Dat is een risico waar je in stapt. Je hebt vertrouwen in een manager, maar dat vertrouwen krijgt geen stempel van de AFM. Als er dan iets mis ing, bij wie ging je dan klagen?”

Ook over de strategie en producten waren fondsen niet transparant. Pieters: “Niet onbegrijpelijk vertelt een hedgefondsmanager het niet wanneer hij een ondergewaardeerd aandeel vindt of een ander product dat veel rendement op kan leveren. Voor beleggers maakt dat het echter lastiger te controleren welke producten het fonds allemaal gebruik van maakt.”

Het imago van hedgefondsen liep tijdens de crisis ook een flinke deuk op. Pieters: “Sommige hedgefondsen waren arrogant geworden, er werden hoge fees gerekend en fondsmanagers zagen beleggers als een noodzakelijk kwaad. Door de crisis zijn de cowboys er wel uit gefilterd, maar het imago wordt bepaald door de excessen die in het nieuws komen, zoals iemand als Bernie Madoff. Maar die man was geen hedgefonds manager, maar een ordinaire fraudeur.”

Ondanks dit imago is er volgens Pieters veel veranderd. Hedgefondsen worden aan meer regels gebonden en zijn opener geworden naar beleggers. De toegenomen regulering kent echter ook nadelen. “Doordat hedgefondsen niet meer short mochten gaan, steeg het risico op bepaalde beleggingsconstructies of werden ze minder rendabel. Dus regulering is niet altijd goed.” Een ander gevolg is dat hedgefondsen door verdere regulering hun specifieke karakter verliezen en meer opschuiven naar gewone beleggingsfondsen.

Een andere door de crisis aangejaagde ontwikkeling is de groeiende belangstelling voor de managed account, een constructie waarbij de hedgefondsmanager gemachtigd wordt beslissingen te nemen maar het geld op een eigen rekening blijft staan. “De manager doet dus hetzelfde als wat hij voor zijn eigen fonds doet, maar het fonds blijft van ons. Hierdoor hebben wij meer controle over de beslissingen die de manager neemt, terwijl het risico voor de belegger kleiner is omdat het geld niet uit handen wordt gegeven.”

Lyxor, dat wereldwijd de grootste aanbieder is van de managed account, belegt momenteel ruim €20 miljard in hedgefondsen, waarvan €12 miljard in managed accounts. Pieters: “Toen beleggers tijdens de crisis bij traditionele beleggingsfondsen soms geen toegang meer hadden tot hun geld, heeft dat veel mensen wakker geschud. Met een managed account loop je minder risico. Dit concept heeft zich tijdens de crisis bewezen, wij hebben alle beleggers op tijd hun geld kunnen geven.”

Traditionele hedgefondsen schuiven hierdoor steeds meer richting de managed accounts, ondanks de extra kosten die een managed account vanwege de grotere controle met zich mee brengt. Toch denkt Pieters dat deze beleggingsvormen naast elkaar zal blijven bestaan. “Hoewel de afstand tussen een managed account en een regulier hedgefonds kleiner wordt, denk ik niet dat het verschil ooit helemaal verdwijnt”

bron: trouw.nl

lees meer

 

Commentaren

Ook voor kleinere bedragen kunt u bij deze online dienstverlening prima terecht. Als u bijvoorbeeld een reparatie aan uw auto heeft, die qua prijs wat hoog uitvalt. Dan kunt u altijd terecht voor een kortlopende lening, om deze rekening van de garage te kunnen betalen.

Gepost door: Direct geld lenen | 15-09-12

De commentaren zijn gesloten.