15-01-11

Dakar 2011: tot volgend jaar!

 

1314897h420.jpg

Dakar 2011 loopt op zijn laatste wielen. De eerste overwinnaars zijn reeds binnen. Als eerste kwam er zowaar een Belg over de streep. Frans Verhoeven was de eerste die Dakar 2011 uitreed en als eerste over de eindstreep reed in Cordoba (Arg.) Hij werd 16de in het eindklassement. Op de eerste plaats, voor moto's, is het Coma geworden die al een tijdje eerste stond en dit heeft kunnen handhaven tot het einde. De strijd op de moto's ging om de derde plaats. 'Chaleco' de volksnaam voor de sympathieke Chileen Fransisco Lopez strijdt al jaren voor een podiumplaats. Dit jaar had hij hem op zak, tot het noodlot toesloeg en hij technische problemen kreeg in de laatste rit. 'Dat zijn dingen die gebeuren,' zei hij, 'maar nu wil ik er niet over spreken, omdat ik er redelijk 'caliente' (hitsig) over ben. Het was een mooie race, heel hard, ik had een podiumplaats in mijn bereik, het zal voor volgend jaar zijn.' 100_6095.JPG

In de categorie vierwieltjes, de quads, wint de broer van de doodgeverfde winnaar: Alejandro Patronelli. Zijn broer, Marcus, had een maand voor Dakar 2011 een ongeval met een beenbreuk als gevolg. Hij is wel gestart, maar gaf de derde dag op. Zijn broer die normaal in zijn schaduw rijdt, heeft zichzelf overtroffen en wint Dakar 2011 voor de quads. Deze twee broers hebben een hele familie achter zich. Hun technici, de logistiek, verzorging en alles wordt verzorgd door broers, zus, vader, neven. Een fenomeen in Dakar voor Argentinie. Het is wel geen mondial die nu eindigt, maar het feest is er niet minder om.

De winnaar nu voor de wagens, een verbeten strijd tussen verschillende piloten van hetzelfde autofabriek. Zij staken elkaar de loef af in de woestijn, sneden elkaars pas af over en onder de duinen, stoven de fesh-fesh in elkaars ogen en konden niet met meer dan 2 minuten van elkaar eindigen. Maar de prins won op de derde laatste etappe. Sainz bleef op een duin steken met panne, terwijl de Quatar hem in het stof liet bijten en zelfs Peterhansel en de Belg Fortin de achterkant van hun BMW's lieten zien. Nasser El Simpatico, zoals hij in Argentinie en Chili genoemd wordt, staat vandaag op het hoogste podium met aan zijn zij de andere Volkswagenpiloten Devilliers van Zuid-Afrika en Sainz van Spanje. Volkswagen is wederom de kampioen van Dakar. Maar Peterhansel was er niet ver af met zijn BMW maar eindigt vierde. Ook de eerste Belg is niet ver zoek, op de zesde plaats, Fortin en Holowczyc Krzysztof, wat ben ik blij dat ik dat mag schrijven en niet moet zeggen, in hun monster BMW.

Nu is het nog even wachten op de grote Belgische ster die naast een fantastische stem ook een pracht prestatie kan neerzetten achter het stuur, dit met een geweldige ploeg achter hem, Feryn Dakar Sport. Zij zullen bij de 30 eerste eindigen en in hun eigen categorie kunnen ze nog een 5de plaats halen. Hoewel dit klassement moeilijk te vinden is op het net. (klassement T2 Marathon)

100_6119.JPG

 

Bij de trucks gaat het podium naar de drie russen. Chagin rijdt juist over de meet, met een half uur verschil wint hij zijn zevende Dakar. Bij de start zag het er niet zo goed uit, hij zat vast in Moscou en kon door de sneeuw niet op tijd zijn vliegtuig halen in Madrid. De organisatie van Dakar heeft er alles aan gedaan om nog plaatsen te vinden voor zijn team om de oceaanovertocht op tijd te halen. Hij was op tijd in Buenos Aires, al was dat op het nippertje en nu is hij meer dan een nippertje aan zijn zevende gouden medaile toe van Dakar.

De eerste Belg bij de trucks, staat op de 10de plaats, Van Den Brink, Hol de nederlanders en Willemsen de Belg die het pilotenteam compleet maakt.

De Dakar 2011 was fantastisch, zeker op sportief gebied, de organisatie liep gesmeerd, het bibbergehalte was enorm groot, de uitdaging voor mens en motorbeest ging tot het uiterste. Dakar is terug de zwaarste rally van de wereld in hart en ziel. De laatste meters zagen we een klein staaltje van de solidariteit die er heerst tussen de deelnemers. De motard Chaleco viel weer in panne vlak voor de meet, de quadpiloot die naast hem reed, stopte en hielp hem zodat hij verder kon rijden, tenminste kon eindigen...

De meeste deelnemers die voor de micro werden gehaald bij aankomst, dankten eerst Argentinie en Chili voor het warme en solidaire publiek. Ze riepen de twee landen uit als Dakar-landen en al wil er nu nog niemand aan de volgende Dakar denken, hopen ze toch een beetje dat het terug in deze contreien gebeurt.

DSC_2060.JPG

De meisjes van Belgium Beer Cafe Argentina strikten Koen hij zijn vertrek.

 

100_6160.JPG"Ik denk nog niet aan de volgende Dakar, ik wil nu drie maanden geen quad meer zien, tenzij om te verkopen, geen steen, geen stof en zeker dit verdomde pak dat al een paar dagen mijn nikkel uithangt!" waren de woorden van de winnaar dit jaar, Patronelli.

 

Meer dan 5 miljoen hoofden telde het live publiek van deze Dakar, verdeeld over Chili en Argentinie. Daarbij moet je nog eens een miljoen tellen die morgen naar de ereronde zullen gaan kijken. 

En nu hoopt de redactie dat Koen Wauters tijd heeft voor hij naar Belgie terug reist, om langs het Belgische wafelhuis te passeren in Buenos Aires, fingers crossed, dat zou mooi zijn.

dyn003_small150_283_425_jpeg_2650375_4b84bfe94650189c1419e7a58c51ff66.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.