17-01-11

Mongoolse week

Mongolie is niet alleen mongolie, zij kregen in de tijd van de uitbreiding van het Russische imperium heel wat andere etnische volkeren over de vloer. Hier een kijkje achter de schermen van de Kazakhs in Mongolie.

Meer dan 200 jaar geleden breidde het Russische imperium zich uit tot in de streken van de Kazakhs. In het midden van de 19de eeuw werden de Kazakhs daardoor teruggedreven naar een kleiner deel van Mongolie. Zij trokken zich terug naar West-Mongolie en bleven daar tot bijna midden 20ste eeuw. Zij isoleerden zich en werden een unieke en gesloten gemeenschap. In 1990 keerde de wind. Toen het Russische rijk in elkaar viel door de verruiming van het communisme, werd de eerste vrije president van kazakhstan geconfronteerd met het probleem van de russische meerderheid die in de jaren 60 en 70 naar deze contreien afzakten om er de industrie op poten te zetten. Zij vormden 54% van de totale bevolking. Om dit te keren en de balans te laten overhellen naar de Kazakhse meerderheid, trok hij de Kazakhs die in andere landen woonden, terug aan. Er werd hen geld en een relocation beloofd, huizen en jobs. Ongeveer een 60.000 van hen keerden terug. Dat is de helft van al de Kazakhs die in Mongolie leefden. Zij werden in eigen land geprezen en gerespecteerd voor hun gewoontes en cultuur die ze authentiek bewaard hadden. Aangezien ze geisoleerd hadden geleeft in Mongolie voor meer dan 200 jaar, waren hun tradities behouden. Zij stalen in eigen land prijzen van literatuur, poezie en muziek, vooral voor hun folkmuziek.

Een van de unieke sporten die ze behouden hadden in Mongolie was het jagen met de gouden arend. Zij richten deze vogels af om op de steppe te jagen op klein wild. Deze traditie is afkomstig van Centraal Azie en werd reeds 6000 jaar geleden beoefend. Later werd deze jacht ook populair in Europa. In Mongolie kent men nu nog 5.000 valkeniers.

Kazakh children grow up togtehr with these menacing predators.

Zij vangen eerst gouden arenden en richten ze af. Dit zijn grote vogels die vooral voorkomen in Centraal Azie. Zij wegen meer dan 6.5 kilo en hun vleugelwijdte is tussen de 2 en 2.10. Hun klauwen zijn vervaarlijk gekromd en vlijmscherp. Het zijn prooivogels die in het wild jagen voor hun voedsel. Zij eten geen dood wild. Zij laten zich drijven op de wind, in de verschillende luchtwarmtes, en kunnen een snelheid behalen van 32 km per uur zonder enige moeite. De blik van deze vogel is indrukwekkend. Zij zien 8 x scherper dan wij.

Meestal gebruiken Kazakhs jagers vrouwelijke vogels. Zij zijn zwaarder dan de mannetjes en agressiever. Zij kunnen 50 jaar worden, maar meestal houden jagers hen maar 10 jaar, daarna laten ze ze terug vrij in het wild.

 

Talons, as eagle claws are called can be deadly weapon.

 

De jagers nemen meestal een jong kuiken uit het nest. Zij klimmen daarvoor op de toppen van de bergen op zoek naar nesten op de kliffen. Deze kuikens kunnen ze makkelijk temmen, zij worden vlug gewoon aan menselijke aanwezigheid en valleen geen kinderen of schapen aan. In het begin van de zomer vertrekken de jagers naar de bergen op zoek naar de nesten.

De jonge vogels worden in kooien bewaard tot ze twee maanden ouder zijn. Zij krijgen gewassen vlees enkel uit de hand van de jager zelf. Kinderen spelen vaak met hen, om hen gewoon te maken aan menselijke aanwezigheid. Op het einde van de zomer zijn ze meestal tam, dan begint de tweede fase van hun training. Ze krijgen een blok aan hun poot gebonden zodat ze neervallen als ze proberen weg te vliegen. In deze tijd krijgen ze geen voedsel. Na een paar dagen zijn ze totaal uitgeput en zijn ze klaar voor de echte training. Er wordt dan voor hen een stuk dierenhuid geslingerd, als ze dat vangen, krijgen ze een stuk gewassen vlees. Zij leggen daarna de connectie niet tussen het wild dat ze vangen en voedsel. Zij leren dat als ze een dier brengen naar de jager, ze voedsel krijgen. Deze dieren worden zelfs gebruikt op vossen- en wolvenjacht.

Zoals met elke sport en ontspanning worden er ook jachtwedstrijden en festivals gehouden. Dit gaat gepaard met de authentieke klederdracht van de kazakhs en heel het ritueel van de arendjacht.

Dit evenement toont de essentie aan van de cultuur van het nomadische leven van de Kazakhs en zelfs de zin van het leven als een ervaring in. Dit is niet alleen een jagen, dit is het spel tussen natuur en mens in de meest diepe essentie.

 

20:17 Gepost door De Redactie in samenleving, sport | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, arendjacht, jagen met vogels, mongolie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.