Honderd proefpersonen kunnen ook een jaar lang gratis rondrijden met een elektrische wagen van intercommunale Infrax.

De beschikbaarheid van goede oplaadinfrastructuur is een essentiële voorwaarde om de introductie van elektrische wagens te stimuleren, luidt het.

"De stad Hasselt wil die pioniersrol opnemen door op centrale plaatsen in de stad zes intelligente oplaadpalen aan te bieden", zegt burgemeester Hilde Claes (sp.a).

De palen zullen openen als de gebruiker een code invoert via zijn gsm. Kosten voor de stroom worden via dezelfde weg automatisch toegevoegd aan de telefoonrekening. In een eerste testfase zal de elektriciteit gratis zijn.

Intercommunale Infrax gaat alvast honderd elektrische auto's kopen. Die worden gratis ter beschikking gesteld van honderd proefpersonen, zo kondigde Infrax-voorzitter Steve Stevaert aan.

Het project past in de Proeftuin Elektrische Voertuigen van minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a). Zo'n proeftuin heeft tot doel reële gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. "Met het project van Infrax kan een schat aan nuttige informatie verzameld worden die alle spelers in het veld goed van pas zal komen", aldus Lieten.

Met deze gratis auto's, gratis oplaadpalen en gratis elektriciteit, houden Claes, Stevaert en Lieten de "gratis-traditie" van Hasselt alvast in ere.