13-01-11

Voor de camera voor gerechtigheid

In Port Luis wordt vandaag een fotoboek gelanceerd van Peerally Jameel. Een man die geen onrecht kan aanzien, Gifjameel-photo-2.jpgdie onmenselijkheid niet tolereert en naar de toekomst kijkt met een blik vol hoop. Hij legt de harde wereld van de ontwortelde mensen in Mauritius, de Seychelle en Agalega in de lens vast. Onder de titel 'Wezen van de wereld' wil hij met een professionele uitstraling de humanitaire kant vastleggen van het leven van zijn land. Hij is fotograaf en filmmaker. "Als mens, als Mauritiaan en artiest van mijn tijd, kan ik niet veroorloven om deze pagina van de geschiedenis te verdoezelen. Een deel van de bevolking van ons land is ontworteld en zij dragen een onnoemelijk leed. Het is mijn plicht om een bijdrage te leveren voor hun zaak. Ik heb hen nu orphans-the-world-1.jpggefotografeerd en zal ze terug fotograferen als ze teruggaan naar hun eilanden. Ik ben overtuigd dat deze dag zal komen en hij is niet ver."

"De dag dat ze mij vertellen dat we de boot mogen nemen naar onze eilanden. Ik zou de eerste zijn om de boot te nemen, dat zou ik niet willen missen!" Chagossians, de wezen van de wereld is opgebouwd in drie fasen. "Overal waar ik kwam, ontmoette ik dezelfde zoetheid in deze ontwortelde mensen. Dat gevoel heb ik nergens gezien." De globetrotter weet waarover hij spreekt, hij reisde heel de wereld af om foto's te trekken. "Zij hebben in hun ogen het lijden, gekneusd, gescherud, ontworteld, en toch zie je zachtheid."

Hij werd met zijn camera overal warm ontvangen. Die glimlach, warmte, menselijkheid, het genoegen van een 18-PIX2_thumb.jpgwelkom, het delen van privacy... toen hij voor zijn werk een tijd in Maurtitius tussen de Chagossians verbleef kreeg hij het gevoel dat hij volwassen werd. "Ik vertelde mezelf dat we niet bang kunnen blijven zijn van alles, niets is onoverkomelijk, en dat wil ik overbrengen in mijn werk."

De Chagossians hebben zich aangepast in Mauritius, ze zijn minder gedesorienteerd, ze vormen een gemeenschap, toch "is en blijft het niet hun land."

De Chagossian zijn een etnische groep van de Chagos Eilanden, Brits Indische Oceaan gebied. Zij werden gedeporteerd door de Britse regering in 1960 en begin 1970. De massale deportatie werd uitgevoerd om het eiland Diego Garcia, de voornaamste thuisbasis van de Chagossians, in te nemen als een militaire basis voor de Verenigde Staten en Engeland. Nu leven er geen Chagossians meer op Diego Garcia, het is momenteel de militaire basis Camp Justice.

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.