12-01-11

Pilar sordo

De psychologe Pilar Sordo is gespecialiseerd in verschillende areas, ze is schrijfster van drie bestsellers die gebaseerd zijn op onderzoekingen en ervaringen uit haar werk met koppels en adolescenten. Zij werkt ook als begeleidster voor de emotionele recuperatie van de getroffen slachtoffers van de laatste aardbeving in Chili. Zij was een van de eerste hulpverleners in Copiapo, om de mijnwerkers te ondersteunen. Haar boeken 'leve de verschillen' , 'met chocomelk op de sofa' en 'Ik wil niet groeien' positioneerde ze zich als profesionele hulpverleenster in Chili op gebied van tabu's en het optrekken van thema's die moeilijk bespreekbaar zijn. Zij haalde het feminisme terug uit de kast en gaf het een poetsbeurt, ze verdedigt volwassenen die niet 'groot' willen worden.

Het was Pilar die onderzocht wat 'gelukig zijn' wil zeggen en vond dat het een thema was waar ze een heel boek over kon schrijven. Dat zal gepubliceerd worden deze maand, weliswaar in het Spaans. "Je mag 'gelukig zijn' niet associeren met plezier of luxe, gelukkig zijn heeft te maken met 'niets nodig hebben'. Gelukkigzijn is geen recht, maar een plicht," schrijft ze.

"Mensen die tevreden zijn kunnen met een glimlach door het leven gaan, ook al is er veel pijn in hun hart." Zij verwittigt ons dat een mens zelf hoofdpersoon van zijn leven kan zijn of slachtoffer, naargelang hun eigen keuze. Gelukkigzijn heeft te maken met de balans te vinden in je emoties.  Zij zegt ook dat de tijd niet alle wonden heelt, men moet leren om de weg van de pijn af te leggen, in goede en slechte dagen. Sordo publiceert haar boek "Leef eens anders" gebaseerd op haar ervaring met het jaren werken met adolescenten en koppels. In haar boek zegt ze dat er tussen de man en de vrouw 14 verschillen zijn. "Door mijn onderzoek en ervaring heb ik gevonden dat er 14 verschillen zijn tussen een man en een vrouw. 1 ervan is dat de man geprogrameerd is om los te laten en een vrouw om alles bij te houden.

Ook legt ze uit dat adolescenten geen volwassenen willen worden omdat de wereld van deze volwassenen hen te ingewikkeld lijkt en de volwassenen een hekel hebben aan genieten. Het boek is zo geschreven dat het voor kinderen en voor hun ouders is.

Er zijn mensen die de wereld tot een betere plaats maken. Het zijn mensen die anderen inspireren door hun ideeen met kracht en klaarheid uit te brengen. Pilar Sordo is zo een parel. Zij deed onderzoek naar mensen, 4000 in Chili, en schreef hierover boeken en geeft vele conferentias. Zij heeft een groot gevoel voor humor en een gave om een correcte analyse neer te zetten. Zij spreekt vooral over het verschil tussen mannen en vrouwen, over emancipatie die gebaseerd is op verkeerde regels en redenen. Zij spreekt over kinderen, families, over onze consumptiemaatschappij, onze wil om te leven, onze objectieven, zelfs over het geloof in de meest ruime zin. Zij spreekt over de mystiek van het leven zonder de weg van de reden te verlaten. Zij oordeelt nooit.

Wat haar vooral aantrok om op zoek te gaan naar wat er leeft tussen de mensen, was juist het gebrek wat er niet leeft tussen de mensen: contact, persoonlijk contact. Ze beschrijft dat vele problemen die gebeuren in onze maatschappij, te maken heeft met onze coccoonvorming. "Een simpele vraag: hoe heet je? wordt zo weinig gevraagd dezer dagen. Kijk je leven eens na, weet jij wie er bij je thuis komt poetsen ? Uiteraard, de poetsvrouw, weet jij wie je vlees verkoopt? Ja, de slager. Weet jij wie jou rekening maakt in de supermarkt? Ja de kassier-ster. Maar ken jij de namen van die mensen? Nee, je weet wat ze doen, maar niet wie ze zijn. Een simpele vraag: hoe heet je? brengt je dichter bij elkaar, geeft je meer vertrouwen aan elkaar, omdat je om die vraag te beantwoorden, een seconde of twee aandacht moet geven, in elkaars ogen moet kijken, of in elkaars gezicht. Dat moment is genoeg om je een bescherming te geven. Als je de kassier kent van de supermarkt, bij naam, zal hij bij het opmaken van je rekening, meer aandacht geven dan voor iemand die hij helemaal niet kent. Als je de naam van de slager kent, zal hij niet extra, maar wel iets meer tijd maken voor jou bestelling. Als je de naam kent van wie om je heen leeft, zal de criminaliteit dalen, omdat de mensen geen nummers meer zijn, maar bekenden en of je het gelooft of niet, deze band, hoe fragiel of oppervlakkig ook, zal je een bescherming geven."

Dat is maar een klein onderdeeltje van al haar speeches in you tube, spijtig genoeg zijn ze allemaal alleen in het Spaans.

Mijn naam is: Rein, de uwe?

 

18:21 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.