06-01-11

Tibetaanse monikken naar de unif

Een groep Tibetaanse monikken gingen naar de Amerikaanse universiteiten om daar wetenschap te studeren. De Dalai Lama financieerde een project om monikken op te leiden in verschillende wetenschappelijke vakken zoals fysica, biologie en scheikunde. Daarna zouden de monikken terugkeren naar Tibetaanse kloosters in Indie om daar in het klooster de jonge monikken les te geven.


images.jpg3.jpg De 6 mannen in hun traditionele klederdracht nemen sinds een tijdje les in de Amerikaanse universiteiten. Het is de eerste keer dat Tibetaanse monikken van Indie in een Westerse universiteit les volgen, zegt Geshe Lhakdor, directeur van de tibetaanse bibliotheek in Indie. Het programma is een product van de Emory-Tibet Science Initiatieve. De Dalai Lama wil hiermee de monikken naar de 21ste eeuw loodsen. "Het kloosterleven is heel traditioneel, zo ook het onderwijs, we moeten hieraan wat wetenschap voegen om geloofwaardig te blijven" zegt de Dalai lama. "Zelfs Buddha zei: 'al mijn volgelingen moeten mijn opleiding niet volgen uit geloof alleen, maar omdat ze gedreven zijn door constant onderzoek.'"tibet_dec30.jpg

Voor de monikken is het een hele aanpassing. Zij volgen lessen in Atlanta en moeten daardoor uren in klaslokaen zitten en de lessen in een taal volgen die niet evident is voor hen. Zij zijn een traditioneel wetenschappelijk onderwijs niet gewoon. Het is niet makkelijk om het concept van fotosynthese te begrijpen voor iemand die nog nooit van enige scheikundige term gehoord heeft. "Mijn moeder was niet erg gelukkig met mijn komst naar Atlanta," zegt Ngawang Norby, 36. Hij komt van Bylakuppe, een tibetaans klooster in een uithoek in Indie. "Maar toen ik haar vertelde dat het een deel was van de visie van Zijne Heiligheid, was ze wel blij. Ik ben een klein steentje tot de berg van de wensen van een groot geheel."

763020-tibetan-monks-college.jpgIn hun vrije tijd studeren de monikken op concepten die ze niet onder de knie krijgen, zij nemen extra engelse les en volgen op you tube wetenschappelijke programma's. Ook sporten ze mee met hun klasgenoten. Ze luisteren naar de lessen van de Dalai Lama op hun MP3 of kijken naar video's van hun spirituele leider. Ze gebruiken Facebook om in contact te blijven met hun klasgenoten uit het Emory project. Sommige monikken moesten wel een snelcursus nemen om elementaire dingen op de pc te kunnen uitvoeren. Zij hebben geen toegang tot zulke technologie in de kloosters.

 

12:17 Gepost door De Redactie in samenleving, technologie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.