05-01-11

Belgische bedrijven

Er zijn een paar Belgische bedrijven die het zeer goed doen. De absolute beurskampioen van 2010 is Picanol. Zij maken weefgetouwen voor de industrie. Een paar jaar geleden waren ze bijna ten dode opgeschreven, nu staan ze er weer en kunnen duchtig hun mannetje staan in de textielwereld. Luk Tack nam het roer over en hij maakte in 2010 365% winst, dat is een mooi cijfer.

Bij weefmachineproducent Picanol heeft chief executive Luc Tack zijn bonus geweigerd. Volgens een woordvoerder van Picanol vindt Luc Tack het in de huidige situatie niet opportuun om een bonus toe te kennen. Zolang bij het bedrijf de overgedragen verliezen niet zijn weggewerkt, zal Tack volgens de woordvoerder een bonus blijven weigeren. Op dit ogenblik bedragen die verliezen ruim € 30 miljoen. Tack zorgt met de weigering voor een trendbreuk bij Picanol. Nog niet zo lang geleden werden hoge bedragen uitbetaald aan gewezen topman Jan Coene en de familie Steverlynck. Luc Tack is de eerste topman van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf die geen vast loon ontvangt. De vakbonden erkennen dat de weigering een mooie geste is, maar er wordt aan toegevoegd dat Tack de fabriek ook goedkoop in handen heeft gekregen. Dankzij een kapitaalinjectie kreeg Luc Tack vorig jaar een belang van 87 % in Picanol.

Het aandeel van Picanol leverde een winst op van 364,8 procent. Op de tweede plaats staat het materialenbedrijf Campine met een winst van 144,1 procent, gevolgd door staaldraadproducent Bekaert, die een winst van 146,2 procent liet optekenen. Daarmee was Bekaert het voorbije jaar het meest succesvolle aandeel van de Bel20. De top tien wordt rond gemaakt door Sipef (109,2 procent), Melexis (100,2 procent), Sioen Industries (87,9 procent), Sabca (78,6 procent), Kinepolis (74,8 procent), Umicore (71,4 procent) en Roularta (70,4 procent). De meest povere prestatie kwam op naam van Tigenix, dat een verlies met 66,8 procent liet optekenen. Daarnaast waren er ook belangrijke verliezen voor onder meer MDxHealth (65,9 procent), 4Energy Invest (60 procent), Thenergo (59,7 procent) en Devgen (59,4 procent).

 

 

De commentaren zijn gesloten.