02-01-11

Nieuwe presidente in Brazilie

42917.jpegDe flair waarmee de eerste vrouwelijke presidente van Brazilie haar nieuwe ambt in ontvangst nam, is een teken dat zij klaar is voor de moeilijke taak om een land zo groot als Brazilie te besturen. De uittredende president verlaat zijn ambt met meer dan 79% van de bevolking achter hem, zo wijzen polls uit. Delma is de kandidate van Lula en zij zal zijn beleid verder zetten, naar wat we gezien hebben tijdens de inhuldiging, ook met dezelfde liefde voor het land en zijn inwoners.

Tijdens de twee termijnsregering van Lula is het land wakker geschoten. Nu is het een van de 10 beste economien van de wereld. Ook heeft hij een hoge scoren bij de andere wereldleiders. Delma zal daar zeker niet misstaan. Brazilie heeft met Lula een respectabele plaats gekregen in de wereld, onafhankelijk en bereid om hun eigen idee naar voor te brengen, zonder siroop te smeren aan niemands baard.

Brazilie heeft nog veel interne problemen met armoede en analfabetisme. Toch zijn er reeds heel wat projecten die inslaan en de armenwijken opgetrokken hebben. Delma zou in haar programma nog meer van deze projecten hebben. Tijdens de 8 jaren van Lula zouden 30 milj armen nu in de middenklasse zitten. 19 milj trok hij uit de extreme armoede. Zijn politiek was gericht op duurzaam inkomen en sociaal economische verbetering.

Er werden niet alleen subsidies gegeven, zoals kinderbijslag, ook zijn er tal van projecten die kleine boeren helpen in een meer efficiente bewerking van hun land. Dit geeft niet alleen een betere oogst voor deze kleine locale boeren, ook is hierdoor een betere infrastructuur gegroeid en veel werkgelegenheid. Brazilie betaalde zijn schuld af aan het IMF waardoor het een heel interessant land werd voor investeerders. Brazilie veranderde onder Lula van schuldenaar tot kredietgever. In het begin had hij nog enige problemen om de corruptie terug te dringen, maar in zijn tweede ambtstermijn heeft hij daar grote vorderingen in gemaakt. Lula geeft aan Delma een land waar niemand nog boven de wet staat, dat is de eerste keer in de geschiedenis van Brazilie.

Lula heeft Brazilie ook op de wereldkaart gezet. Dit met zijn standpunten dat respect kan in de politiek. Hij werkte ook aan dit principe in zijn eigen continent, waar dat niet zo evident is. Hij heeft heel wat losgeweekt in Latijns Amerika met zijn diplomatie, zijn standvastigheid, dialoog en opening tot discussie. Mercosur, een handelsunie zoals de EU, heeft hij terug leven in geblazen. Hij bracht de landen Argentinie, Brazilie, Uruguay en Paraguay terug op 1 commerciele lijn, hij betrok ook Venezuela en Colombia in de besprekingen. Hij is een pion in de BRIC-landen en de samenwerking tussen China, Rusland en Indie zijn optimaal. Hij zette geen multinationals buiten, wel leerde hij hen te werken met respect naar Brazilie toe.

Op gebied van milieu heeft hij ook enorm veel werk verzet. Brazilie kreeg veel critiek over de ontbossing en de verschillende projecten die tijdens zijn ambtstermijn zijn opgericht, werpen nu reeds vruchten af. Dilma krijgt een Brazilie dat een voorbeeld is voor de rest van de wereld. Zij zal zeker haar dametje kunnen staan. Tijdens de dictatuur is zij gearresteerd voor haar communistische ideeen, ze heeft maanden vastgezeten en is gemarteld. Zij heeft nooit haar ideeen laten varen, wel is ze meer in de lijn van Lula gestapt: een sociaal democratisch socialisme.

Zij is een economiste en hierdoor werd zij begaan met de slechte economische politiek van de militairen. Zij was een activiste voor sociale gerechtigheid wat haar haar arrestatie opleverde. Zij zelft zegt: "Ik ga niet verzwijgen wat ik toen gedaan heb, en ik zie er ook het negatieve niet van in. Ik was 22, we leefden in een andere wereld, in een ander Brazilie. We hebben sindsdien veel geleerd. Die periode heeft niets meer te maken met hoe ik nu naar de wereld kijk."

Zij is vooral gekend voor haar organisatietalent en haar manier van onderhandelen. Tijdens de periode van Lula speelde zij een voorname rol. Zij heeft dus ervaring. De nieuwe kapitein is er klaar voor, genezen van een agressieve lymfenkanker is zij nu een dame voor U tegen te zeggen. Lula is de man van de eerste 10 jaar van deze eeuw, Dilma de belofte van de rest van de eeuw! Zo wordt ze onthaald in het parlement. We kijken er al naar uit.

 

13:22 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilie, mercosur, bric landen, amazone woud |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.