02-01-11

Dakar eerste special

De dakar is om 12 plaatselijke Argentijnse tijd gestart, ttz 16 u in België. De kampioenen van vorig jaar startten als eerste. Daarna volgen de andere elk op 2 minuten. Chagin, de Russische trucker is nog op tijd in Buenos Aires geraakt en vertrok daarom als eerste onder de truckers, het team van de Nederlander De Rooy, met de Belgische co-piloot Colsoul als tweede na 2 minuten. Reeds na een paar kilometer stopte De Rooy, hij staat nu reeds 10 minuten stil langs de weg, er zou een mechanisch probleem zijn. Hopelijk wordt dit snel opgelost.

100_6130.JPG

Sainz gisteren in de straten van Buenos Aires

Bij de wagens is het klassement nog een beetje zoals bij aankomst vorig jaar. Sainz als eerste met nummer 300, en Peterhansel als tweede in zijn BMW. El simpatico,Al-Attiyah van Qatar als derde. De merken BMW en Volkswagen hangen bij de eerste zeven met in hun kielzog de Hummer van El Loco Gorden.

De eerste twee ritten zijn gebaseerd op snelheid. De wagens die niet afhangen van een fabrieksteam zullen daarom iets achter deze kopgroep handen. De ondergrond is hard en vol stenen, niet ideaal om door te vlammen als je wagen nog 15 dagen mee moet. De legende gaat dat diegene die de eerste rit wint, niet de overwinnaar wordt. Dit speelde waarschijnlijk niet in het hoofd van Sainz, want hij is als eerste over de meet gekomen.Fortin, de Belg in de BMW, ligt op de 6de plaats.Sfeerbeeld vertrek Buenos Aires.

Marc Coma: "Het belangrijkste van de eerste rit is altijd: toekomen zonder problemen."

"Ik heb een toede etappe gereden, maar het was moeilijk. De special was enorm technisch en dan weer vlug. Het belangrijkste is dat ik ben toegekomen zonder problemen. Het is altijd raar om als eerste te starten, de eerste special is een spitsafbijter. Als je als eerste start moet je de piste openen, je verliest daardoor veel tijd. Mijn rivalen kunnen mijn bandenspoor volgen, of mijn stofwolk. Ik zal dus in de volgende dagen mijn verloren tijd moeten inhalen."

 

Cyril Despres: "Een goed begin"
 
"Reeds vroeg dag vandaag. Ik ben om 3uur deze morgen (nacht) opgestaan. Het heeft ook zijn voordelen, dan is het nog fris. De special was fantastisch. Een goed begin. Een mengeling van techniek en vlugheid. Het was met momenten alsof de moto op skies stond.  Bij het begin van een Dakar stel je je altijd veel te veel vragen. De favorieten rijden nu bijna allemaal met een 450cc, zou dat veel veranderen? Ik weet het niet, een Dakar blijft altijd een Dakar, die wordt pas beschreven als je over de laatste meet komt. Nu komt het erop aan om onze concentratie niet te verliezen."

20:47 Gepost door De Redactie in dakar | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.