30-12-10

Belgen blijven huizen kopen

Charmante landhuizen, kleine kasteeltjes en karaktervolle villa's zijn de jongste maanden weer fel in trek. Dat zegt general manager Matthieu Verwilghen van Century 21 in een gesprek met onze krant. '2010 zou wel eens een recordjaar voor de immosector kunnen worden', stelt hij.

'Ik schat dat de woningprijzen in 2011 met zo'n drie procent gaan stijgen', zegt Verwilghen. Hij verwacht een tweede topjaar op rij voor de immosector. 'In 2010 zijn in Vlaanderen vijf procent meer woningen verkocht, in Wallonië en Brussel zelfs vijftien procent.' In totaal zijn dit jaar in heel België zo'n 130.000 woningen verkocht, tien procent meer dan in 2009. Volgens Verwilghen ziet het ernaar uit dat we daarmee een recordjaar kennen. Voor 2011 verwacht hij een gelijkaardig cijfer. 'We zitten met een eigenaardig fenomeen: de prijzen zijn ondanks de crisis niet zwaar gezakt, dus verkopers halen een mooie prijs. Maar door de lage hypotheekrente is het tegelijk een goed moment om te kopen.'

Gent is gegeerd

In 2010 zijn de woningprijzen in België met 1,85 procent gestegen, leidt Verwilghen af uit zijn verkoopscijfers. In Vlaanderen is dat gemiddeld 1,53 procent, maar er zijn grote verschillen van streek tot streek. In de Brusselse rand, vooral Waals-Brabant, en de betere wijken van Brussel zijn de betere woningen tot 2,5 procent duurder geworden. 'We zien dat mensen meer en meer de omgeving van de steden opzoeken. Mensen die verder van Brussel wonen, willen dichterbij komen wonen.' Daarnaast is ook Gent bijzonder gegeerd. 'De stad is heel goed gelegen. Bovendien heeft het stadsbestuur het centrum heel sterk verfraaid, waardoor de aantrekkingskracht als woonstad sterk verhoogd is.' Ook Antwerpen is in trek, maar iets minder.

Opvallend is volgens Verwilghen het heel ruime aanbod aan woningen op de markt. 'Wij zien toch dat nogal wat mensen gedwongen zijn te verkopen door echtscheidingen. Doordat het dan snel moet gaan, laten ze vaak hun woningen aan een lagere prijs dan verhoopt.'

Een opvallende trend van de jongste maanden is de zoektocht naar mooie karaktervolle woningen van 800.000 euro of meer: 'Veel mensen vertrouwen de banken of de beurs niet meer, en stoppen hun centen daarom weer in vastgoed waar ze zelf in willen wonen. Daarbij kiezen ze voor karakter: een art nouveauhuis, een klein kasteeltje, een landhuis van een bekende architect krijg je heel snel verkocht. Tot voor kort stonden die exclusievere woningen maandenlang te koop, of kregen we ze moeilijk kwijt', zegt Verwilghen. 'Tot vorig jaar zei ik aan onze kantoren dat ze moesten afremmen in het in portefeuille nemen van dergelijke duurdere woningen. Die stop heb ik weer ingetrokken.' Villa's met een eerder banale architectuur daarentegen raken veel moeilijker verkocht.

Flats weer interessant

Ook nieuwe appartementsblokken met minstens een viertal flats zijn populair bij investeerders. 'We zien echt wel dat mensen met geld opnieuw in vastgoed durven investeren.' Na een moeilijk 2009 zijn appartementen sowieso weer in trek. Die van rond de 200.000 euro kenden een prijsstijging van boven de tien procent in 2010. Veel bouwwerven die stillagen door de crisis zijn heropgestart. De duurdere appartementen hebben het iets moeilijker: hun prijs bleef ongeveer gelijk vorig jaar. Ook de interesse voor een appartement aan de zee is weer fors gestegen.

13:10 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.