30-12-10

Antwerpse haven stroomopwaarts

De Antwerpse haven zag de totale overslag dit jaar met 13,1% stijgen. Er werden voor 178 miljoen ton aan goederen geladen en gelost. Daarmee is al twee derde van het catastrofale verlies van 2009 goedgemaakt. Het stukgoed blijft echter een zorgenkind.

Antwerpen verloor in 2009 liefst 31,6 miljoen ton overslag. Daarvan is er dit jaar al zo’n 20,2 miljoen teruggewonnen.

Dat is vooral te danken aan de herstellende containertrafiek. Die boomde dit jaar in tonnage met 17,8%, op zich zelfs beter dan in 2008 en dus een record.

Inzake aantallen standaardcontainers (TEU, +16,1%) is de schade nog niet helemaal weggewerkt. De winst is vooral het werk van de rederij MSC die volgens topman Marc Beerlandt zo’n 4,5 miljoen TEU realiseerde (+11 à 12%). Het Deurganckdok boekte volgens haventopman Eddy Bruyninckx slechts zeer lichte vooruitgang tot vermoedelijk 1,2 miljoen TEU. Dit door winst bij DP World en verlies bij PSA.

Opmerkelijk is tevens dat Antwerpen de containergroei realiseert, hoewel het slechts zeer matig kan profiteren van de Verre Oosten-trafiek. Rotterdam snoepte vooral China-trafiek weg bij Hamburg, Antwerpen diversifieerde zijn aanvoerpallet.

lees meer

11:06 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.