29-12-10

Dakar met een glimlach

Iain-Hayley-Alfie-2-1024x682.jpgDe Dakar race is de Everest van mijn leven, zo omschrijft Durban boy Iain Stevenson de rally die zich nu in een blitzmove in beweging zet in de straten van Buenos Aires. Het is de 32ste editie van de Dakar Rally. Op 1 januari zal hij vertrekken in de hoofdstad van Argentinie. Het is de eerste keer dat de 41 jarige vader van drie kinderen zal mee racen in de langste en naar men zegt, moeilijkste offroad rally van de wereld. Hij zal meerijden met een KTM 690. "Zolang dat dit event op de televisie wordt vertoond, volg ik het nauwgezet en het was mijn droom om ooit eens mee te doen," zegt de Engelsman. Zijn motivatie heeft hij van zijn overleden vader en een rugletsel dat hem in 2008 drie maanden verlamde. Deze twee ervaringen gaven hem een duw in de rug om zijn leven te veranderen. "Ik had een doel nodig, een doel dat mijn volledige inzet zou vragen en waar mijn moed zou getest worden." Dat heeft hij nu gevonden in de Dakar rally.

MFS.Logo_.Dakar_.T-300x220.jpgToen hij volledig genezen was van zijn rugletsel, begon hij te oefenen met zijn crossmoto, een KTM. Hij haalde verschillende locale titels binnen. Toen hij begin dit jaar een trip maakte met zijn moto, stopte hij bij een Dakar veteraan, Alfie Cox en daar begon zijn werkelijke Dakar droom. "De steeds optimistische Alfie zei me dat als ik er mijn zinnen op kon zettn, ik zeker een kans had om de rally uit te rijden. Niets in onmogelijk als je wil, zelfs Dakar niet," zegt Stevenson. Alfie had nog een plaats in zijn team en Stevenson moest beslissen in juni. "Ik vertrok terug met mijn crossmachiene, gaf mezelf over aan een onmenselijke lichamelijke training en was in juni klaar voor de strijd." Cox hielp Stevenson met de echte Dakartraining. De 690 moto arriveerde in augustus in het KTM oranje en Stevenson voelde zich dadelijk één met zijn crosser. De moto was helemaal omgebouwd en Stevenson testte hem uit in twee eventen: de 400 km in Pongola en een week in Namibie waar hij in de duinen trainde met Cox. "De moto is klaar om bereden te worden en zoals Alfie zegt: het is een tank" Iain is een supporter van Cipla Miles for Smiles fonds, een Zuid-Afrikaanse stichting die bewustzijn wil creeren voor kinderen die geboren worden met Schisis (gespleten gehemelte, hazenlip). Zij verzamelen fondsen voor operaties die correcties kunnen aanbrengen om deze kinderen een normaal leven te geven.

De heroische lange afstand rally neemt zijn deelnemers mee naar het Noorden van Argentinie en Chili, tot bij de Boliviaanse en Peruaanse grens. De deelnemers zullen 9000 km afleggen in extreme omstandigheden. Het hoogste punt dat ze zullen bereiken is 4726 meter hoog, een grenspost tussen Chili en Argentinie.

 

 

10:35 Gepost door De Redactie in dakar | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dakar 2011, schisis, hazelip, gespleten gehemelte |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.