26-01-11

Bomen aan de blaadjes

Het DNA van de 'Criollo' is ontrafeld. Deze cacaoboom geeft de beste cacao-bonen maar is gevoelig voor ziektes. Dankzij de kennis van het DNA kan de weerstand van de soort opgedreven worden. En krijgen we betere chocolade.

248.jpgDe 'Criollo' werd 3.000 jaar geleden al door de Maya's aangeplant. Zijn vruchten gelden criollo_cacao_pods-280.jpgals de beste cacao-bonen ter wereld. Maar door de zwakke resistentie van de plant wordt voor hedendaagse chocolade meestal cacao van goedkopere en stevigere cacaobomen - meestal de 'Forastero' - gebruikt. Die bonen kunnen inzake smaakintensiteit niet tippen van die van de Criollo.

Onder leiding van de Franse genetica Claire Lanaud van het CIRAD onderzoekscentrum in Montpellier heeft een team van wetenschappers bijna 29.000 genen geïdentificeerd. Zij konden volgens het vakblad Nature Genetics ook twee genotypen onderscheiden die voor de ziekteresistentie verantwoordelijk zijn.

Smakelijkere perziken?

Na de chocolade komen enkele vruchten aan de beurt. De genetici buigen zich nu ook over een wilde aardbeivariëteit, de 'Fragaria vesca'. De aardbei telt 35.000 genen en is verwant met appelen, perziken, peren, frambozen en de al 250 jaar gecultiveerde aardbei 'Fragaria ananassa'. De ontrafeling van het wilde aardbei-DNA zal volgens de onderzoekers leiden tot nieuwe en bruikbare kennis over deze vruchten.

Achtereen groeien er inderdaad bomen aan de blaadjes.

 

09:06 Gepost door De Redactie in technologie, wetenschap | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.