27-12-10

Basel III

Basel II en het latere Basel III (2005) is het tweede akkoord ondertekend in Basel ivm de aanbevelingen om de bankwezen-wetten en regels te verstrengen. Het doel van Basel II is om een internationale standaard te creeren van bankregels die bepalen hoeveel bankcapitaal er opzij gezet moet worden door de banken en andere financiele bedrijven om het risico in te dekken. Dit akkoord werd reeds geformuleerd in 2004. Basel II kan helpen om het internationale financiele systeem te beschermen tegen verschillende types van problemen zoals het overkop gaan van grote banken. In theorie wil Basel II proberen om het kapitaalrisico in te dijken door zeker te zijn dat een bank reserves heeft voor de financiele risico's die ze nemen. 


De Britse toezichthouder op de financiële markten FSA is in stilte begonnen met de invoering van de strengere regels waaraan banken wereldwijd over enkele jaren moet voldoen. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag.

Volgens de krant dwingt de financiële waakhond Britse banken grotere hoeveelheden kapitaal achter de hand te houden om beter bestand te zijn tegen een nieuwe financiële crisis. Daarnaast zou de Financial Services Authority strengere eisen stellen aan de bezittingen die banken mogen opvoeren bij de bepaling van hun liquiditeit.

Die eisen maken deel uit van het zogeheten Basel III-akkoord (uitbreiding Basel II) , waarin eerder dit jaar strengere regels voor de internationale banksector werden vastgelegd. Wereldwijd hebben banken echter nog vier jaar de tijd aan de eerste nieuwe regels te voldoen. In 2019 moet aan alle voorwaarden worden voldaan.

De banken hebben volgens de krant bij het ministerie van Financiën geklaagd over de vroegtijdige invoering van de maatregelen. De FSA zou het de banken moeilijker maken hun reserves weer op peil te krijgen, betoogden zij. Door de strengere maatregelen moeten de banken nu grotere hoeveelheden kapitaal tegen een lage rente parkeren op deposito's van de centrale bank. Daardoor blijft er minder over voor de meer rendabele kredietverlening aan bedrijven, aldus de bankiers.

15:03 Gepost door De Redactie in financieel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.