26-12-10

Kerstwonder

4592736110_271a2fcb3a.jpg


Een klein kerstwonder in de Russisch orthodoxe kerk in de Haagse Obrechtstraat: een zeer bijzondere hangkandelaar die eerder dit jaar werd gestolen, hing deze week plotseling weer op zijn plaats.

De kandelaar is een erfstuk van de Russische grootvorstin en latere koningin van Nederland, Anna Paulowna. Vanwege de grote historische en religieuze waarde die de hangkandelaar vertegenwoordigt, staat de hangkandelaar sinds dit jaar op de zogenoemde lijst met beschermde voorwerpen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Deze zomer werd bij de politie aangifte gedaan van diefstal van de kandelaar. Ondanks onderzoek en naspeuringen door de recherche was de kandelaar sindsdien spoorloos. Tot deze week bij de recherche van Bureau Scheveningen een telefoontje binnenkwam: de kandelaar hing weer op zijn plek. Onbeschadigd.

Waarom de dief de kandelaar heeft teruggehangen, is onbekend. Van hem of haar ontbreek elk spoor.

De Nederlandse parochies kwamen voort uit de door Peter de Grote gestichte Russisch-orthodoxe Kerk in Nederland.
Anna Pavlovna, echtgenote van koning Willem II, had een kapel in Paleis Rustenburg op het terrein van het huidige Vredespaleis. De iconostase afkomstig uit deze kapel is oorspronkelijk de reisiconostase van Tsaar Alexander I die hem aan zijn zuster schonk. In het begin van de 20e eeuw was er ook een kleine kapel op de eerste etage van de huidige pastorie aan de 1e Sweelinckstraat 54 in Den Haag. De parochiepriester was Vader Alexis Rosanov. Hij kreeg in 1936 assistentie van priestermonnik Dionysios die in 1937 de bouw realiseerde van de kapel van de heilige Maria Magdalena aan de Haagse Obrechtstraat 9.  Daarnaast vormde zich een groepering die aansluiting zocht bij de Orthodoxe Kerk. Deze gelovigen vierden de liturgie in het Nederlands en schaarden zich eerst onder de Synode van de buitenlandse Kerk. In 1972 gingen zij over naar het patriarchaat Moskou. Geestelijke was bisschop Jakob, van 1972-1988 hoofd van de Nederlandse eparchie. Hun kerk is in het Klooster van de heilige Johannes de Doper aan de Dr. Kuyperstraat 2 in Den Haag. In het klooster werkt onder meer Archimandriet Adriaan. Het is zijn grote verdienste dat de liturgische teksten in het Nederlands zijn vertaald. Naar aanleiding van de oproep van patriarch Alexis ging Vader Dionysios van de parochie van de H. Maria Magdalena in Den Haag in 1946 over naar het Patriarchaat Moskou. Een deel van de parochianen was het daar niet mee eens. Zij scheidden zich af, stichtten een eigen parochie (de kerk van de heilige Opstanding des Heren) en sloten zich aan bij de Buitenlandse Kerk. In de jaren vijftig ontstonden van hieruit de parochies van de heilige Maria van Egypte in Amsterdam en Pokrov in Arnhem. Vader Dionysios, die in de oorlog actief meewerkte in het verzet en joden hielp onderduiken, deed de gelofte een nieuwe kerk te stichten als de joden gespaard zouden blijven. Zo ontstond in 1959 de kerk van de Moeder Gods van het Snelle Verhoor in Rotterdam. Vader Dionysios werd in 1966 in Zagorsk (Sergijev-Posad) tot bisschop van Nederland gewijd. In 1972 nam bisschop Jakob deze taak op zich. Vader Dionysios bleef werkzaam in Rotterdam tot zijn overlijden in 1976.
Langzaam ontstonden ook op andere plaatsen in Nederland Orthodoxe parochies, veelal met diensten in de Nederlandse taal.

11:13 Gepost door De Redactie in samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.